„Това ще важи за бензин и дизел”, каза още той

Отстъпка от 25 стотинки на литър бензин и дизел ще получава всяко физическо лице при зареждане на автомобила си на бензиностанция. Отстъпката ще се получава директно всеки път при зареждане до 50 литра. Това е една от антикризисните мерки, които кабинетът обсъжда. Тя може да влезе в сила от юни, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Запитан на колко зареждания ще имаме право, Данаилов отговори: „50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период. Към момента не се обсъждат други ограничения. Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец”.

По думите му схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

Правителството подготвя пакет от антикризисни мерки (ОБЗОР)

Относно отпадането на акциза за електроенергията, метана и природния газ, той коментира: „Когато става въпрос за промяна в данъчното законодателство, трябва да се мине през уведомителен и разрешителен режим с ЕК. Това може да стане в рамките на няколко месеца. Документите за подаване на този вид уведомление са подготвени. Оптимистично е това да стане до около три месеца”.

По думите му управляващите са категорични, че мерките няма да застрашат държавния бюджет. Според Данаилов повече средства ще са необходими за готвените увеличения на помощите за децата и за пенсионерите. Идеята е за всяко дете държавата да дава 50 лева допълнително „Това означава на година – 600 лв., за две деца - 1200 лв., което пак ще се получава по същия начин чрез данъчна декларация, защото става въпрос за работещи родители, а не на калпак”, уточни той.

Петков договори с Харис доставки на втечнен газ към България на цени, под тези на "Газпром"

Данаилов коментира и новината, че премеирът Кирил Петков е договорил с вицепрезидента на САЩ Камала Харис доставки на втечнен газ към България на цени, по-ниски от тези на „Газпром". „Работа по идеята за доставки на втечнен природен газ от САЩ започна още от февруари. Това е финализиране на проведените разговори през този период”, отбеляза той.

Според него конкретната цена зависи от много условия, включително как ще се извършва доставката. „В момента не разполагам с конкретика. Напълно е възможно цената да е по-ниска от тази на „Газпром”, защото тя е доста висока”, коментира Данаилов. И добави: „Цената на тръбния газ, когато се доставя на повече от 4000 км, със сигурност става достатъчно висока и може да бъде и по-висока от тази на втечнения природен газ”.

Запитан дали става въпрос за регулярни или временни доставки, той отговори: „По-скоро става въпрос за регулярни. Такава е и общата договореност между Джо Байдън и Урсула фон дер Лайен”.

„Уверени сме все пак и разчитаме, че връзката между България и Гърция ще стане в срок и ще задоволяваме голямо количество от нуждите си”, посочи зам.-министърът на енергетиката.

„Важно е да се знае, че трябва да вървим към намаляване на използването на природен газ и към нови технологии. Вместо да предъвкваме това България да стане газов хъб на Балканите, можем да станем водороден хъб, защото имаме всички условия това да се случи – имаме енергия от възобновяеми източници и достатъчно вода. Това е бъдещето”, категоричен бе той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.