Недоволството продължи до късно вечерта

До късно снощи продължи протестът на политическа партия „Възраждане”. При безредиците са нанесени щети по сградата на Общината и по паркирана кола на заместник-кмета по екологията Десислава Билева. Много въпроси се появиха и около двама депутати от „Възраждане”. Едната беше заснета в сблъсъците да показва депутатската си карта в ръка, а другият - в пряк сблъсък с полицаите. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сред тези, които вчера се озоваха върху колата, е бил и народният представител Стоян Таслаков от „Възраждане”. По време на сблъсъците той е заснет в пряк конфликт с полицаите.

„Две жени бяха затиснати на колата и, въпреки призивите на нашите хора да отстъпят, примката се затягаше и все по-силно ги затискаха. В този случай просто трябваше да реагирам по някакъв начин, не се чуваше. И единственото, което ми дойде наум, е да се кача на колата и се хвърлих с тяло срещу 15 полицаи, за да мога да ги изтласкам. Исках да помогна”, обясни пред камерата на NOVA депутатът.

Автомобилът на Десислава Билева е със счупен преден прозорец и щети по капака и тавана. „В 21 век да се случи нещо такова - вандализъм върху кола на човек. Това дори е личният ми автомобил, но нямам думи да го коментирам”, каза потърпевшият зам.-кмет на столицата.

Недоволството започна в 18:00 часа пред Народното събрание. Два часа по-късно протестът ескалира, а участниците в него тръгнаха на шествие до Столичната община, където се стигна и до напрежение и сблъсъци с полицията. Представители на „Възраждане” се опитаха отново да свалят знамето на Украйна от сградата на общината със стълба. От Столичната община заявиха, че депутати от партията са злоупотребили с позицията си на народни представители.

Напрежение на протеста на „Възраждане” в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Късно вечерта протестът се премести на „Орлов мост”, където хората блокираха движението. 

„Това не е просто хулиганска, агресивна проява срещу фасадата на общината. Това е  атака срещу лицето на българската държавност”, смята председателят на СОС Георги Георгиев. 

Няма арестувани след ескалацията на напрежение по време на протеста. Няма данни и за пострадали при сблъсъците.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.