Трябва да се премахне таванът на пенсиите, категорична е тя

"Да се даде 50 литра по-евтино гориво на човек с кола за няколкостин хиляди лева, е безпредметно. Това е разхищение на обществени средства. Трябва да се даде за хора с определена граница на доходите. Ваучерната система в Гърция е добър пример". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS бившият социален министър Христина Христова.

Според нея трябва да има таргетиране, помощта да е целенасочена. "данъчните облекчения за семейства с деца насърчават отговорното родителство. "Парите от свръхпечалбите да отиват за компенсации. Антиинфлационният пакет се забави", посочи тя.

По думите й има три начина за ръст на пенсиите - да нараства коефициентът на всяка прослужена година стаж, да се преизчисляват пенсиите с по-съвременен среден осигурителен доход и антиинфлационни мерки.

Бивш социален министър: Добре е, че България адаптира законодателството си в помощ на бежанците

"В Бюджет 2022 е планирано само едно увеличение - с 6,1%. Това са 25 лева към минималната пенсия. Самият процент е изяден от инфлацията. С актуализацията на бюджета ще стане 10%, но пак е недостатъчно. Увеличения само на минималната пенсия дебалансира системата. Трябва да се премахне таванът на пенсиите, за да имат мотивация младите хора да внасят осигуровки на големите си заплати", категорична е Христова.

Христова призова завишените от инфлацията приходи трябва да се преразпределят за хората от уязвими групи с ниски доходи. "Трябва да се внимава антиинфлационните мерки да не се превърнат в проинфлационни - даване на пари на калпак, повишаване на покупателната способност и помпане на инфлацията. Както хората, така и икономиката трябва да бъдат подкрепени", коментира тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.