Според ръководителя на органа закриването му ще създаде правен хаос

Специализираната прокуратура изрази притеснение, че не е ясно какво ще случи с вече започналите дела след предстоящото й закриване на 29 юли.

От там посочиха, че постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана престъпност и корупция, е излязла с нарочен свой акт в защита на спецпрокуратурата. Според ръководителя на органа Валентина Маджарова закриването му ще създаде правен хаос и вакуумен период.

Гешев иска закриването на спецправосъдието да бъде обявено за противоконституционно

„Никой няма интерес от такива катаклизми и сътресения”, каза тя и допълни, че законът, с който е закрито спецправосъдието у нас, нарушава основни принципи на ЕС.

„Закриването води до несигурност заради висящите дела, би довело до затрудняване на работата в този сегмент. Организираната престъпност не е локална, а трансгранична”, посочи още Маджарова.

От спецправосъдието заявиха още, че 12  европейски държави са се обявили за запазване на органа в България. 

“Прекратяването на работата на Специализираната прокуратура в България противоречи на препоръките на Европейския съюз, на принципите, насърчавани от Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност и възгледите на професионалните прокурорски асоциации”, се казва в единното становище на участниците в прокурорската мрежа, с  представители от Италия, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора, Гърция, Унгария, Италия, Северна Македония, Румъния, Словения и Сърбия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.