От началото на годината сметките за енергия растат всеки месец

Как дребният бизнес и българските семейства приемат компенсациите, за които се разбраха кабинетът, работодатели и синдикати?   

От началото на годината сметките за енергия растат всеки месец. Според бизнеса това не позволява нито развитие, нито стабилност. Те подкрепят временните мерки, които правителството обяви днес, но искат по-предвидим сценарий в дългосрочен план.  

Адриана Назалевска е управител на сладкарница от 4 години. Миналата година сметките й за ток са били около 600-800 лв., но сега вече варират между 1300 и 1500 лв.

„Основното нещо, което ни засегна, разбира се, са цените на тока и основните хранителни продукти. Абсолютно откровено мога да кажа, че се наложи всеки месец да имаме някаква корекция на цената”, споделя тя.

И допълни, че очаква по-дългосрочни мерки срещу високите цени на тока, които да дадат глътка въздух на бизнеса, без да се налага промяна в плановете всеки месец. И все пак вече пресмята как ще й помогне обявената днес компенсация.

„Надявам се да може да помогне и да се отрази, но това бихме могли да го говорим, след като влезе тази мярка в сила. Трябва да се мисли в по-мащабен план”, каза още Адриана.

И докато за тока и газа мерките вече са ясни, социалния пакет, който засяга работещи, пенсионери и родители, все още е на масата за обсъждане. А, именно, те биха помогнали на семйства като това на Тимка и Михаил Петкови от Мездра. Жената споделя, че взима 450 лв. на месец.

„Дали ще ни стигат за храна? На месец давам по 100 лв. за лекарства”, каза Тимка.

Михаил е бил началник в местен завод. След 40 години стаж се пенсионира с едва 153 лева. С годините вече е достигнал до 500.

На този етап планът е всички пенсии да се повишат с 21,6% от 1 юли.

„С около 20% ще бъдат увеличени пенсиите, но това е свързано и с отпадането на тези прословути добавки, които изкривяват целия пенсионен модел”, заяви Ивайло Мирчев, депутат от „Демократична България”.

Предстои да стане ясно дали увеличението ще е еднакво за всички пенсионери.

Как всъщност се е променил живота ни през последната година? Според последното проучване на Националната статистика става ясно, че най-много са поскъпнали хранителните продукти. Като за храна и безалкохолни тази година даваме с почти 18% повече, отколкото миналата.

Близо 20 на сто повече даваме за транспорт и съобщения. Най- сериозно - с над 23% са скочили разходите ни за здравеопазване. Разходите за жилище, които включват вода, електроенергия и горива пък са скочили с близо 10 на сто. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.