Поклонението се състоя в Арменската църква на Централните гробища

Роднини, близки, приятели и колеги се сбогуваха с илюзиониста  Астор. Той почина на 15 май на 78-годишна възраст. Поклонението се състоя в Арменската църква на Централните гробища в София.   

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Антраник Шаварш Арабаджиян е роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен. Първият му досег с фокусите идва от баба му, а на 12 години организира в кварталния парк цирк, в който показва нещата, които е научил. На 18-годишна възраст самоукият илюзионист е навлязъл в тайните на тази професия. Първата му официална работа е в пътуваща трупа, в която свири на контрабас.

Почина известният български илюзионист Астор

В София успява да се запознае с тогавашните доайени на българското илюзионно изкуство като Мистер Сенко и Факира Мити. Именно той е собственикът на магичен театър „Астор“, където се намира и къщата на Мистер Сенко. 

За повече от половин век като илюзионист е излизал над 20 хиляди пъти на сцена. Цената обаче е висока – рядко остава у дома, споделя дъщеря му Арус.

И макар да има една дъщеря, не само тя нарича големия български илюзионист „татко”. 

“Той се шегуваше постоянно, когато се запознаваме с други хора, че аз съм негов незаконен син. В един момент започна да ме подканвада му казва “татко”. А аз наистина го заобичах като баща”, спомня си Веселин Долмов - Арсен, ученик на Астор. 

Веселин е сред учениците, на които самият Астор възлага най-много надежди. Дотолкова, че му подарява целия си реквизит. 

“Едно голямо сърце, един голям артист”, така го описва Георги Георгиев,  председател на Гилдията на вариететните артисти. 

А илюзионистът Борислав Борисов - Боби Шоу, казва, че Астор е “ най-голямата магична звезда в България”.

И талантът му е признат. Астор е единственият илюзионист в Европа със „Златен оскар”, получава и „Икар” у нас. Но най-голямото признание си остава любовта на хората. На тези, които до последно се надяват това да можеше да е илюзия. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.