Очакват се порои и бури с градушки

Очаква ни бурно време в сряда. Валежите, свързани със студения атмосферен фронт, започнаха в западните и северните райони на страната. От вторник вечерта до сряда сутринта по-бурна гръмотевична активност имаше в Северна България. По данни на blitzortung.org за няколко часа в нашия регион на Балканите са паднали около 50 хиляди мълнии.

В отделни точки на Северозапада бяха регистрирани локални значителни валежи. Във Видин бурите бутнаха дървета, става ясно от снимки, публикувани в социалните мрежи.

През деня в определени моменти валежите ще са интензивни, с гръмотевици и с риск от градушка. От обяд нататък от север на юг те ще намаляват и ще спират. Очакват се по-съществени количества дъжд в Централна Южна България. От НИМХ са обявили оранжев код за областите Пловдив, Смолян и Кърджали с очаквания за по-силни гръмотевични бури с валежи до 50 литра на квадратен метър за 24 часа.

Вятърът в сряда ще е прохладен и със силни пориви. С него ще нахлува студен въздух, а температурите ще се понижат. Дневните стойности ще се колебаят от 15-16 градуса на изток до 25-26 в отделни райони на Южна България.

До полунощ облачността ще се разкъса и в четвъртък денят ще е слънчев с лека следобедна облачност, без валежи. Температурите ще се повишат с 1-2 градуса, но ще остане хладно с по-осезаем вятър в Източна България.

До края на текущата седмица ще се стопли и термометрите в събота отново ще гонят 30-31 градуса в Дунавската равнина. Условия за локални пролетни превалявания с гръмотевици ще има в неделя, най-вече в южната половина на страната.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.