На 1 или 8 юни съдът ще реши дали да уважи искането за нейната екстрадиция в Румъния

Софийски апелативен съд отложи разглеждането на жалбата на румънската гражданка Елена Удря срещу определението на Окръжен съд – Благоевград, който на 13 април разпореди екстрадицията ѝ в Румъния на база искане от северната ни съседка и издадена Европейска заповед за арест след произнесена срещу нея осъдителна присъда за 6 години затвор в родината ѝ.

Пред съда в София обаче бяха предоставени серия жалби и документи, на базата на които защитата на Удря твърди, че екстрадирането й не бива да се случва, тъй като в Румъния е било нарушено правото й на справедлив съдебен процес.

Според защитата на Удря, един от румънските съдии се е произнесъл по делото срещу нея без да е положил клетва като съдия. Освен това Румънският конституционен съд е излязъл с решение, според което присъдата на Удря в родината й е отменена.

Въпреки това румънските власти настояват за нейната екстрадиция, а междувременно тя е получила и серия заплахи, твърди още защитата.

България пита Румъния има ли заплаха за Удрея, ако бъде екстрадирана

Междувременно преди няколко дни съдът в Букурещ е отложил дело, в което трябва да реши дали да отложи изпълнението на Европейската заповед за арест на Удря, а предстоящото разглеждане на този въпрос също касае нейната екстрадиция, категоричен е адвокатът й.

Апелативният съд в София подчерта, че по силата на решение на съда на Европейския съюз със седалище в Люксембург има задължението да провери така изнесените твърдения от страна на задържаното лице и неговата защита, тъй като то касае нарушено право на справедлив процес.

В тази връзка българският съд изиска официално от румънската страна всички документи, относими към случая „Удря“. В зависимост от това кога ще бъдат предоставени, съдът в София ще решава на 1 или 8 юни дали да уважи искането за нейната екстрадиция. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС