Тя е осъдена на 6 години затвор в родината си Румъния

Румънското министерство на правосъдието съобщи в четвъртък, че е било помолено от българските съдебни власти да обясни условията на задържане на Елена Удрея, ако тя бъде доведена в Румъния, за да изтърпи 6-годишната си присъда, съобщава „Румъния Инсайдер“.

Румъния поиска от България да екстрадира Удрея, след като с окончателно решение на съда министърът на външния туризъм беше осъдена на 6 години затвор и конфискация на имуществото ѝ.

В България заловиха румънски министър, осъден на 6 години затвор

Заловена в България на път за Гърция, Удрея иска убежище в Гърция, като твърди, че в Румъния ще бъде подложена на политическо преследване. До изясняване на обстоятелствата тя ще остане в ареста в България, постанови Софийският апелативен съд в четвъртък.

"В румънския затвор съществува реална опасност за физическата ми неприкосновеност, тъй като това дело, започнато срещу мен, е политическо", твърди Елена Удрея, цитирана от Hotnews.ro.

Припомняме, че пред съда защитата на бившата румънска министърка – адвокатите Анева и Станов, обявиха, че Удрея е получавала заплахи за живота си, че ако влезе в румънски затвор, ще бъде убита или ще бъде заразена със СПИН.

Бившият румънски министър Елена Удря остава в ареста

Според българските магистрати има опасност тя да се укрие, ако мярката ѝ бъде изменена от българския съд - тя е търсена именно за изпълнение на присъдата от румънските власти. Здравословното състояние на Елена Удрея позволява нейния престой в ареста, още повече, че българският съд работи с изключителна бързина по случая, подчертаха магистратите. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС