Държавният глава каза, че за него е чест да награди достойни български творци

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия петима културни дейци за заслугите им в областта на културата и изкуството. Отличията по традиция се връчват в навечерието на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, предаде БТА. Сред присъствалите на церемонията бяха вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на културата Атанас Атанасов.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие, бяха наградени писателят и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и актрисата Илка Зафирова. Орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, получи журналистът и издател Божидар Николов.  Изявеният творец във фолклорното ни изкуство и традиции Виолета Карапеева беше отличена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - втора степен. С орден „Стара планина“ - първа степен, посмъртно беше удостоен големият диригент Борислав Иванов. Отличието прие неговият син.

Президентът удостои огнеборци с държавни отличия (СНИМКИ)

В приветствието си президентът Радев каза, че за него е чест да връчи високи държавни отличия на достойни български творци, посветили се на културния и духовен напредък на България. Той изтъкна, че богатите житейски и творчески биографии на отличените дейци са в основата на значимото им място в българската култура, изкуство и публицистика, в социалния и обществен живот на нашия народ. В продължение на десетилетия, с впечатляващ талант и убедителен професионализъм, те допринасят за развитието на родната литература, театър и кино, журналистика, фолклорни традиции и музикално изкуство, с постиженията си изграждат образа на България зад граница, посочи президентът.

Радев удостои посланика на Ватикана у нас с орден „Мадарски конник“ (СНИМКИ)

Президентът връчи държавни отличия на изтъкнати българи в медицината и образованието

Писателят Боян Ангелов каза от името на наградените, че 19 май е особена дата в българската културна история – намира се между двете дати - 11 май - Деня на светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, и 24 май, когато отново се почитат светите братя Кирил и Методий, които са светци и на православната, и на католическата църкви, признати за съпокровители на Европа, и който е Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това нещо не трябва да го забравяме, каза Ангелов. От името на Съюза на българските писатели искам да уверя, че българските писатели никога няма да предадат духовните граници на България. България е и държава, и Отечество, и Родина, каза Боян Ангелов. 

Донфрид: Протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА