По думите му, във времената на изпитание, през които преминаваме, е ясно, че знанието е безценен актив

Наш дълг е да ценим и да отличаваме онези авторитети, които въплъщават ценности, които със своя пример възпитават, които ни дават хоризонт за развитие като нация. Това каза президентът Румен Радев в словото си на церемонията на "Дондуков" 2 по награждаването с държавни отличия на петима изявени българи в областта на медицината и образованието.

Президентът Радев връчи орден "Стара планина" - първа степен, с мечове, на хирурга и трансплантолог о.з. старши лейтенант проф. д-р Никола Владов. Орден "Стара планина" - първа степен, получи хирургът и университетски преподавател проф. д-р Георги Тодоров. С орден "Св.св. Кирил и Методий" - първа степен, бяха наградени българистката от Молдова Атанасия Стоянова и историкът проф. Пламен Павлов. С орден "За гражданска заслуга" - първа степен, беше удостоен офталмологът доц. д-р Александър Оскар.

"Просветителят възпитава в обич към знанието, към нравствените ни корени, към силата на българския език и духовност. Историкът пренася уроците на миналото, за да осъзнаем и предпазим настоящето. Лекарят дава живот, надежда и дарява бъдеще. Всички те заедно изграждат тъканта на обществото, изковават нашите духовни ценности, заедно чертаят пътя към подема на нацията", каза президентът Радев.

По думите му, във времената на изпитание, през които преминаваме, е ясно, че знанието е безценен актив, но то, само по себе си, не стига, ако липсва най-важното - отдаденост на общественозначима кауза, личен пример и доверие.

Държавният глава каза, че награждаването е израз на признателността на обществото за стореното от отличените, за усилията им да съхраняват здравето, паметта, езика и духа на българския народ. Вашият пример ни е нужен и винаги ще се ползва с нашата признателност и възхищение, каза още Румен Радев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА