Монсеньор Пекорари беше отличен заради развитието на двустранните отношения между България и Светия престол

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев удостои с орден „Мадарски конник“ – първа степен апостолическия нунций в София Н.В. Пр. монсеньор Анселмо Пекорари за неговите заслуги за развитието на двустранните отношения между Република България и Светия престол, информират от президентската институция.

 СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Президентът открои приноса на монсеньор Пекорари за развитието на отношенията между  страната ни и Светия престол за периода на неговата служба у нас, наситен с активност и значими резултати. Държавният глава оцени като ключови събития апостолическата визита на папа Франциск в България, посещението на държавния секретар кардинал Пиетро Паролин, както и ежегодните визити на български държавни делегации в Рим и Ватикана по повод честването на Светите братя Кирил и Методий.

Президентът удостои творци и учени с държавни отличия

Румен Радев открои активната благотворителна дейност на Апостолическата нунциатура под ръководството на монсеньор Анселмо Пекорари.

„Високо ценим и Вашата работа за задълбочаване на контактите с представителите на Българската православна църква в лицето на Светия синод. В това число и за предоставянето на ценни артефакти от Ватикана, свързани тясно с историята и религията на нашия народ и държава“, добави Румен Радев.

Румен Радев удостои посланика на Кипър с орден "Мадарски конник" (СНИМКИ)

„Смятам, че винаги, когато се връщам в България, ще бъда приет от всеки българин в страната като приятел“, заяви Анселмо Пекорари и определи полученото висше държавно отличие като признание за неговата дейност и почит към Светия Отец.

Монсеньор Пекорари връчи на президента Румен Радев официалния сребърен медал на понтификата за настоящата година.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.