Заразени са регистрирани в Швеция и Италия

Първи случаи на заразени хора с маймунска едра шарка са регистрирани в Швеция и Италия, предаде БГНЕС.

В единия случай става въпрос за заразен от района на Стокхолм. В момента експертите проучват дали има други заболели в Швеция и настояват правителството да класифицира болестта като опасност за общественото здраве, съобщи здравният орган в съобщение за медиите.

"Мъжът в Швеция, за когото е потвърдено, че е носител на вируса, не е сериозно болен, но е бил лекуван. Все още не знаем къде се е заразил. Разследването продължава и в момента", казва Клара Сонден, лекар по инфекциозни болести в отдела.

Първи случай на маймунска шарка в САЩ

В Италия пациентът, който се изследва в Националния институт по инфекциозни болести "Лацаро Спаланцани", наскоро се е завърнал от Канарските острови, съобщи ANSA. Той е в изолация и състоянието му е задоволително. „Започнати са процедури за епидемиологично разследване и проверка на възможните контакти", съобщиха от лечебното заведение. Те уточниха също, че се проверяват още два случая на съмнение за маймунска едра шарка, и посочиха, че досега нито един от случаите не е показал „тежка клинична картина”.

Експертите обясниха, че заразяването може да стане при близък контакт чрез слюнка и други биологични и лигавични секрети.

Огнища на маймунска шарка при хора бяха регистрани и в други европейски страни. В Испания и Португалия бяха заразени повече от 40 души. Преди дни бяха установени случаи и в Обединеното кралство и САЩ. Инфекцията не се счита за силно заразна, тъй като за предаването ѝ е необходим близък контакт. 

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.