В специално интервю за NOVA, социалният министър разясни какво точно ще се случи с парите за старост от юли

Вече е ясна формулата, по която властта ще преизчислява пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В специално интервю за NOVA, социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от  юли. Планираното увеличение е средно с 20 процента, но реално ще е различно за всеки човек.

Крайната цел - получаваните в момента COVID добавки от 60 лева да станат част от пенсията и освен това да се даде допълнително повишение, заради сериозния ръст на цените на всички основни стоки и услуги.

Величка взима близо 500 лева пенсия. Признава, че трудно успява да се справи с парите и всеки непредвиден разход означава сериозни лишения.

„От 700 лв. по-ниска пенсия не трябва да има. Нагоре трябва да са, но не надолу. Сега вярно, не може на всички да са еднакви, защото едни са работили повече, зависи от заплатата, но при тия ниски заплати ние пенсионерите ще ходим по варелите, както се казва”, твърди Величка.

От социалното министерство обещават на всички пенсионери, че с увеличението на пенсиите ще могат по-лесно да се справят с нарастващата инфлация.  И дават точната формула, по която ще става това. А именно - чистата пенсия без добавки ще се увеличи с 10 % и след това към нея се добавят още 60 лева  - колкото е в момента COVID добавката.

Така, ако се вземе крайната сума - излиза, че различните пенсии се повишат с различен процент. Конкретните примери -  минималната заплата ще нарасне от 370 лева до 467 лева. Така увеличението при нея е 26 на сто.

Средната пенсия се променя от  500 на 610 или в проценти - 22% 

Максималната пенсия ще се покачи до 1710 лева, като увеличението при нея ще е 14 на сто.

 “Всичко ще стане точно така, както го приеме Народното събрание. Ние ще предложим на Народното събрание при актуализацията на бюджета да се актуализрат пенсиите не с швейцарското правило както е в момента предвидено, а с доста по-значителен процент. Някъде около 20% и над 21% ще се вдигнат пенсиите”, посочва Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

Таванът на максималната пенсия също ще се промени след като беше увеличен и осигурителния праг на 3400 лева. „Работим по механизъм и се предвижда поне до края на годината да остане 3400 лева, а максималната пенсия, която в момента е 1500 лв. на всички желанието е да отпадне таванът”, твърди министър Гьоков.

Експерти съпоставиха увеличението с инфлацията в момента. И се разминаха в оценката си.

 „Това е доброто в този модел, че има хибридно увелиечение - и  процент, и твърдо. И малките пенсии имат малък бонус”, категоричен е икономистът Георги Ангелов.

„Инфлацията е 14,4 %. Колко влиза в джоба на пенсионера - реално 10% -  не само, че не бори, а инфлацията вече ги е изяла тези пари”, категорична е и Мика Зайкова, икономист.

От 1 октомври ще има още едно увеличение на пенсиите, но не за всички.  „Какъв ще бъде процентът на увеличението от 1 октомври е трудно да се каже, защото тогава ще бъде строго индивидуално. На всеки в зависимост от приноса му и от това каква индивидуалната му пенсия”, заяви социалният министър.

То ще бъде по швйецарското правило, като ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери. Предстои да стане ясно и точно колко би струвало на държавния бюджет второто увеличение на парите за старост. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.