Пред NOVA вицепремиерът Асен Василев разкри как ще получаваме отстъпката при зареждане на гориво

България може да се откаже от руския петрол най-рано до 12- 18 месеца. Това обяви в специално интервю за NOVA вицепремиерът Асен Василев. Причината е, че трябва да се осигури техническа възможност за преработка на различен петрол. В ход е планът на кабинета за борба с финансовата криза. Темата обаче предизвика остри реплики между бивши и настоящи управляващи.

Пред NOVA вицепремиерът Асен Василев разкри как ще получаваме отстъпката при зареждане на гориво и получи атака.

„Те функционират за автомобили, регистрирани в България. Тоест, трябва да си покажете регистрационния талон за частни автомобили и за такива на лизинг. Парите ще се приспадат на касата от сметката. Няма да има лимит”, каза Василев.

Зад високите цени на колонката финансовият министър видя умисъл от бранша.

„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалби”, каза той.

„Бензиностанциите последните месеци работят с изключително ниски маржове. Правим всичко възможно да не се усети това поскъпване, което виждаме в световен мащаб”, обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Какво предвиждат антикризисните мерки за родителите и пенсионерите

Поне година и половина ще са нужни на страната ни да се откаже изцяло от руския петрол. Дотогава обаче България не може да си позволи да забрани вноса му, призна Василев.

„Ние сме заявили много ясно, че ако има изключения, искаме да сме в него”, каза той.

Задочният спор между власт и опозиция продължи с темата за спрените руски доставки на природен газ.

„Всички си подписаха договорите с „Газпром“ и взимат евтин газ”, контрира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„Газът, с който в момента е заместен руския, е по-евтин”, твърди Василев.

Въпросът работещ ли е планът на държавата също предизвика напрежение. Според властта – кризите са овладени, според опозицията – инфлацията ще скочи още повече.

„Ние не наливаме допълнителни пари в икономиката. Не е като да сме взели заем, за да налеем средства в икономиката”, обясни Василев.

„Те излязоха с гръмкото обещание за 21% пенсии, детски помощи. Какво ли не им дойде на акъла от предизборната кампания. Крадат ви, хора, обират ви”, твърди Борисов.

Защитата дойде от партньорите.

„Тези мерки не са идеални, но са най-добрите на този етап. Не се дават пари „на калпак””, каза Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

Въпреки високите цени, властта не обмисля по-висока минимална работна заплата от 1 юли, призна Асен Василев.

Поради същата причина управляващите няма да се съгласят и за въвеждане на необлагаем минимум.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.