Те ще останат в катедралата „Св. Неделя” за няколко дни

Мощите на светите братя Кирил и Методий пристигнаха в София. Те дойдоха от Света гора и бяха посрещнати на кръстовището на булевардите "Христо Ботев" и "Александър Стамболийски",  откъдето с литийно шествие бяха пренесени до катедралата "Света Неделя".

Те бяха посрещнати от президента Румен Радев. 

“За първи път тези мощи се изнасят в Славянска страна. Това е безспорно признание за огромния принос и неразривна свързаност на България”, заяви държавният глава.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„В мощехранителница се съхраняват частици от телата на двамата славянобългарски просветители и равноапостоли. Една частица от ръката на св. Кирил и две частици от ребрата на св. Методий, както и една много малка частица от честния животворящ Кръст Господен”, обясни игуменът на Гигинския манастир отец Никанор.

В посланието си патриарх Неофит определи денят, като исторически. Думите му бяха прочетени от белоградчишкия епископ Поликарп. 

“Вярата и писмеността, които ни дариха светите Кирил и светите Методий винаги са били и си остават главния залог на народното ни съществуване”, каза епископ Поликарп, Викарий на Патриарх Неофит. 

За минути пред храма се изпълниха стотици. А историците реагираха.

“Това е една грандиозна манипулация, която се извършва в навечерието на най-светлия празник - 24-ти май”, заяви историкът проф. Лиляна Симеонова. 

Професор Лиляна Симеонова е изучавала с години ватиканските архиви и историята за мощите на Св. Св. Кирил и Методий. 

 

 

“Това били мощите на Св. Кирил и Св. Методий, тези мощи се водят за изчезнали - няма ги”, каза проф. Симеонова и обясни, че всъщност част от мощите на Св. Кирил били открити в Италия преди 59 години, а след това зазидани във Ватикана. Малко по-късно част от тях папата дарява за храм в Солун. 

“Ватикана дава една частица от мощите на Св. Кирил, във връзка с новопостроения храм на братята Св. Кирил и Методий”, поясни историкът проф. Светлозар Елдъров. 

Учените се съмняват обаче, че тази част е напуснала Солун и е стигнала в Света гора. А за мощи на Св. Методий са категорични, че ги няма и не се знае къде е погребан той. 

Църквата, обаче, опонира.

“Аз не виждам те с какво доказват, ние доказваме с грамотата и преданието на Църквата. Нали не си представяте, че някой ще си позволи, особено в Гърция да носи пилешки кокалчета - не е сериозно”, заяви епископ Никанор от Църногорски манастир „Св. Св. Козма и Дамян“.

Според преданието освен мощите на двамата светци, до тях има и парче от кръста, на който бил разпънат Иисус. 

А проф. Лиляна Симеонова обяви това за “смехотворно”.

“Ако съберем тези частици от честния кръст и ги сглобим в едно съоръжение, то ще е ситурно над 120 м. - т.е. колко автентична е и тази частица от честния кръст”, попита проф. Симеонова.

Изследователите обаче са на едно мнение по въпросът за това, че във Ватикана се съхраняват автентични мощи на св.Кирил. България неколкократно е правил опит да получи парченца от тях, но без успех, за разлика от РС Макеодния, която получи парченца от тях през 2014 година. 

Мощите в "Света Неделя" ще останат до обедните часове на 25 май. През това време храмът ще работи, докато има хора, които искат да се поклонят и помолят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.