Коментар на експерти

Във вторник стават три месеца от началото на войната в Украйна. В студиото на „Здравей, България” експерти коментираха какъв е възможният развой на конфликта.

„Българската аудитория не е наясно какво се случва на Източния фронт заради пропагандата, която се води. Накратко в момента имаме Харковско-болгродско направление, Изюмско-луганско направление и Херсконско- кримско направление. По тях имаме позиционна война. И двете страни започнаха да осъществяват отбранителни действия. На Западния фронт в момента ситуацията е по-спокойна. Украинската армия чака да дойде новото въоръжение, за да може да преодолее отбранителните способности на руската армия”, коментира Илия Налбантов, военен експерт и председател на Асоциация "Джордж Маршал – България".

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Русия засилва атаките в Донбас

„Доставката на артилерийски средства ще промени ситуацията.  След 19 април целта беше да се обкръжат руските войски в дъгата Изюм-Доценк. Това не се случи. Сега е поставена по-малка цел – да се обкръжат руските войски в района на Северодонецк и Лисичанск . Очаквам атаките да се засилят. Руските войски ще направят всичко възможно да превземат Донецк и Луганск в техните административни области. След това могат да прехвърлят усилията си в Херсонска и Запорожка област”, заяви Съби Събев, бивш представител на България в НАТО.

И тримата са на мнение, че е възможен преврат в руската държава.

„В Русия бяха унищожени систематично опозицията, медиите. Сега може би следващият опит ще бъде насочен към възможността хората правно да защитават своята позиция. Тоест, да се гарантира безопасна реализация на съдебна репресия спрямо всеки, който проявява различно мислене. В този ред на мисли разумната развръзка на нещата в Русия би било да очакваме преврат”, обясни журналистът Асен Генов.

 „Възможно е да настъпи вътрешен процес, който да измести Путин от власт, да се постави по-умерен ръководител и да се седне на масата за  преговорите. Това е най-добрият вариант за Русия”, каза още Събев.

Целия разговор ледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.