„По отношение на планираните реформи – процесът върви много ритмично и една голяма част от ангажиментите вече са изпълнени", посочи зам.-министърът

Мълчалив протест на служителите на МВР и затворите на 3 юни и голям протест на 12 юни в София. Недоволството им е предизвикано от неуспешните опити на синдикалните им организации да се разберат с ръководството на МВР.  Те искат повече пари и реална реформа в сектор "Сигурност". 

„Обявили сме категорично от политическото ръководство на МВР, че заставаме зад справедливите искания на синдикалните организации в министерството за повишаване на доходите. Всички виждаме каква е обстановката и че с досегашните заплати просто става трудно”. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи  Стоян Темелакиев по повод готвените протести.

По думите му има неща, които в рамките на министерството не могат да се решат. „По отношение на планираните реформи – процесът върви много ритмично и една голяма част от ангажиментите вече са изпълнени. Със синдикатите – социалният контакт не е прекъсван. Провеждаме срещи, на които обсъждаме всички проблеми”, подчерта той.

Според него е необходимо увеличение на бюджета на ведомството, което да позволи изплащане на по-високи трудови възнаграждения. Това обаче може да стане само с решение на правителството. "Всички чакаме актуализацията на бюджета. Казвам, че е възможно да има повече пари, но не мога да се ангажирам от кога и с колко процента ще бъде увеличението", заяви Темелакиев.

На тържествена церемония заместник-министърът на вътрешните работи поздрави курсантите на Академията на МВР по повод 24 май  - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщава БТА.

Той прочете слово от името на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В него се посочва, че постиженията на Академията са я превърнали в притегателен център за младите хора и служителите на МВР,  където могат да получат отлично образование и да развият своя потенциал.

Реч произнесе и ректорът на Академията доц. д-р. Иван Видолов, който отбеляза, че във вековете нашата азбука се е превърнала в символ на национална идентичност, на пътеводител и водител не само на българския, но и на целия славянски род.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.