Камиони чакат часове наред на пункта „Капитан Андреево”

Хаос с изследванията за пестициди на границата с Турция. Десетки камиони чакат часове наред заради спирането на работата на частната лаборатория на пункта „Капитан Андреево”. Държавата обяви договора за наем на лабораторията за нищожен. Така пробите трябва да се изследват в столицата, а това води до дълго чакане. На пункта пристигнаха представители на земеделското министерство и турското консулство, за да се срещнат с превозвачите.

„Ставаме свидетели как се отнема един бизнес. Виждате сега държавата какъв хаос създаде. Ще стане ясно, че не може да управлява този процес и очаквам след около месец да се появи нова фирма на мое място”, коментира собственикът на лабораторията Васил Димитров.

Христанов: Възможно е да има увеличение на цената на хляба с 25%

„Преди няколко дни БАБХ встъпи в ползване на помещенията си за изпълняване на дейностите, които са й възложени. Това не беше добре прието от оператора, с който ние имаме спор. Една голяма част от операциите, които трябва да извършваме, бяха саботирани”, заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

„Правим всичко възможно да преодолеем затрудненията. Най-голямото е, че има само един оператор. Тази ексклузивност и този монопол, който продължава над 10 години, е нещо, което трябва да прекратим в следващите 1-2 дни и съответно операторите, които могат да осъществяват връзката между транспортните компании и БАБХ, да станат повече”, каза още той.

По думите му по този начин ще се осигури конкурентност и прозрачност на процеса.

„Лабораторните изследвания вече се правят в София. Уточнихме с колегите от турска страна оптимизиране на този процс, така че той да става по-бързо. Вярваме, че в рамките на следващите няколко часа ще можем да го изпълним и съответно пратките, които подлежат на контрол, да не се бавят изобщо, а директно да се вземе пробата, те да влизат и да изчакват във вътрешността на страната, докато им излязат резултатите”, обясни Христанов.

Според него това не е било направено до момента, тъй като то е трябвало да бъде координирано и с турската страна. „Затова днес имаше среща, инициирана от турския посланик. Бяха обсъдени множество предложения и предстои в следващите няколко часа да ги изпълним”, уточни зам.-министърът на земеделието.

„В момента имаме драстично намаляване на пратки от Турция, които подлежат на лабораторен контрол. Ние трябва да вземем не повече от 20-30 пратки на ден. Практиката да се изпращат в София няма да продължи. Обществената поръчка за доставка на лабораторно оборудване е готова, така че лабораторния контрол тук да продължи. Той ще бъде държавен, а не частен”, категоричен беше той.

И добави: „Досега една и съща фирма е извършвала всичко. Ние нямаме никакви претенции към дейността на оператора като такъв за управление на товар. Нека да остане да функционира, но заедно с още 3-4-5-10 други оператора, както е на всеки друг граничен пункт”.

„Тук няма да има частна лаборатория. Единственият инструмент, който да гарантира, че храната, която влиза оттук, е чиста и безопасна за българските граждани и ЕК като лабораторен анализ ще бъде БАБХ”, посочи Иван Христанов.

„Първоначално причината, поради която дойдохме тук, беше да съгласуваме с българските власти по какъв начин може най-лесно да се преодолее този преходен период. Имахме много ползотворна среща”, заяви турският посланик Айлин Секизкьок. „Има известни притеснения и проблеми в този преходен период , но ние и от българска, и от турска страна работим за този преходен период”, коментира тя.

„Нашата цел да сме тук е отстраняването на проблемите. Имахме конкретни предложения, които българската страна предприе по отношение на това в този преходен период времето за изчакване да се сведе до минимум”, посочи Секизкьок. 

Антикорупционната комисия проверява зам.-министър на земеделието

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов коментира и започналата срещу него проверка на Антикорупционната комисия.

„Още в сряда възнамерявам да се срещна с тях и да попитам защо моето име стои като на някакъв престъпник на сайта им, при положение че една елементарна проверка може да покаже, че аз нямам неизрядности. Моите задължения, които са ми вменени в обхвата и степента на длъжността ми, са извършвани на 100%”, посочи той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.