Той подчерта, че срещата с Кирил Петков е била изключително конструктивна и двамата са обсъдили редица теми

В този момент не мога да кажа дали има напредък по отношение постигането на взаимно приемлив документ с България. Разговорите между експертните групи на министерствата на външните работи продължават и когато има определен напредък, ще бъде съобщено на ниво министри. Това заяви днес премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски след срещата с българския си колега Кирил Петков в Рим.

Македонският министър-председател подчерта, че когато има взаимно приемлив и за двете страни документ, това ще бъде съобщено на широката общественост.

Петков след срещата с Ковачевски: Обещахме си конструктивният диалог да продължи

На срещата на двамата премиери присъстваха и външните министри Теодора Генчовска и Буяр Османи, които информираха за хода на разговорите на ниво експерти на външнополитическите ведомства.

Ковачевски съобщи, че е договорено разговорите да продължат с цел двете министерства да постигнат документ, който би бил приемлив и за София, и за Скопие и би поставил основата за решаване на откритите въпроси.

„Не сме разговаряли изобщо дали има нови условия от страна на България. Работи се върху въпросите, които бяха отворени по-рано, за тях вече съществува т.нар. португалско предложение, което е в основата на разговорите между министерствата на външните работи и в момента не мога да кажа, че има напредък за постигането на взаимно приемливо решение. Докато няма документ, за напредък не може да се говори”, заяви Ковачевски.

Политолог: Кризата в правитеслтвто е криза на идентичности

Той подчерта, че срещата с Кирил Петков е била изключително конструктивна и двамата са обсъдили редица теми.

По отношение на очакванията от предстоящата среща на върха на ЕС през юни Ковачевски каза, че не иска да се обвързва с дати, защото „страната ни е твърде дълго заложник на дати от месец на месец”, а „това не зависи само от нас, а от решението на 27-те държави-членки на ЕС”.

„Независимо от резултата през юни, правителството и държавата имат много ясен план какво ще се прави в бъдеще. Независимо от резултата ние с България сме съседни държави, имаме открити въпроси, които трябва да бъдат разгледани, и веднага, щом се стигне до решение, което ще бъде приемливо, ще го обявим”, каза Ковачевски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.