Това заяви в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS политологът Цветанка Андреева

“Този път кризата в правитеслтвто е криза на идентичности”. Това заяви в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS политологът Цветанка Андреева.

“Този път не става дума за пазарлъци, които могат да бъдат договорени с отстъпки и компромиси. Този път говорим за идентичност, която ако ИТН загуби - би означавала не просто загуба на електорат, а загуба на политически смисъл”, каза още Андреева.

Историк: РС Македония не желае да бъде в ЕС, а и Сърбия няма да позволи

Според политолога, позицията на ИТН по отношение на РС Македония е твърда и партията е искрена в своите заплахи и предупреждения за напускане на коалицията. 

“Проблемът с РС Македония не е вътрешнопартиен дебат. До такава степен е въпрос на политическа идентичност за ИТН, че те са съвсем искрени в заявките си да напуснат коалицията”, смята Андреева и допълни, че “ако сега падне властта, това ще бъде защото тя сама се е самосвалила, не защото опозицията я е атакувала”.

Цветанка Андреева коментира и реакцията на България на спрените доставки от “Газпром”.

“Правителството успя да отиграе добре този опит за натиск от страна на режима на Путин да използва газа като оръжие, като част от войната и успя да покаже национална независимост, осигурявайки доставки от САЩ”, поясни Андреева. ”Европа определено не е достатъчно единна в отговора си към Русия”, смята още тя и допълни, че България е постъпила “като острие”.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.