В района на храм-паметника „Александър Невски” в София имаше специален пропускателен режим

По традиция 24 май е кулминацията на абитуриентските балове. След две последователни години на COVID-ограничения стотици абитуриенти се събраха на сборния пункт в София - храм-паметника „Александър Невски”. 

Как са изглеждали Тошко Йорданов, Костадин Костадинов и други депутати като абитуриенти

За да има ред, полицаите са въвели специален пропускателен режим - до храма се допускат само завършващите и близките им, а останалите се пренасочват през обходни маршрути, за да няма струпвания.

И последният детайл за голямата вечер е готов. За абитуриента Антон Бялков остава да отпразнува завършването си - първо със семейството, а след това и с класа си. Антон завършва столичното 119 училище. В този ден описва чувствата си  като смесени. 

„На 12 май, когато ми беше изпращането, ми беше доста тъжно, защото много се привързах към моята класна, към класа, изобщо към цялото училище. Самата атмосфера много ще ми липсва, но днес по-скоро много ми е приповдигнато настроението и адреналинът ме тресе”, казва зрелостникът.  Плановете му са да учи международни отношения или право, а след това да специализира в чужбина и да се върне в България. Преди това обаче ще се оправи към храм-паметника „Св. Александър Невски”, за да празнува.

За да нямат абитуриентите проблеми с полицията в столицата, тя е взела специални мерки, за да може празникът да е безопасен за всички. „Трудно е, когато настроението е приповдигнато, да бъдат спокойни, да спазват указанията, да спазват правилата. Празникът ще мине - няма проблеми”, заяви гл. инспектор Тони Славеев от „Пътна полиция”, СДВР.

Заради зачестилите случаи на дрифтове на завършващи - усилията на полицаите тази година са насочени и към превенция на подобни опасни ситуации на пътя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.