Не е ясно дали страната разполага с ваксините на склад

Дания ще предостави ваксини, произведени от Bavarian Nordic (BAVA.CO), на лица, които са в близък контакт със заразени с маймунска едра шарка, съобщи датският здравен орган пред обществената телевизия DR.

„Здравната служба ще предостави ваксината на лица, които са в близък контакт със заразените”, заяви директорът Болет Соборг. Ваксината ще бъде поставена, след като човек е бил изложен на контакт със заразен и има за цел да намали риска от сериозно протичане на заболяването, допълни Соборг.

Потвърдиха 131 случая на маймунска шарка по света

Не стана ясно дали Дания разполага с ваксините на склад, или властите ще трябва да ги набавят. По данни на Световната здравна организация в Европа и Северна Америка има повече от 100 предполагаеми или потвърдени случая на маймунска едра шарка - заболяване, което обикновено се среща в Западна и Централна Африка. Дания е регистрирала два случая на заразяване с маймунска едра шарка по време на настоящата епидемия.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС