Според СЗО епидемичният взрив може да бъде овладян

131 потвърдени случая на маймунска шарка по света и други 106 съмнителни, потвърди световната здравна организация. Въпреки че епидемичният взрив е необичаен, той може да бъде овладян и ограничен, смята СЗО. Производителят „Модерна” съобщи, че тества потенциална ваксина срещу заболяването, която се е оказала ефективна по време на първия етап на клиничните изпитвания. Чехия във вторник потвърди първи случай на заболяването, а Германия препоръча ваксинация за определени групи като превантивна мярка, ако случаите на маймунска шарка се увеличат.

 „Поръчахме около 40 хиляди дози от ваксина, която е лицензирана за борба с маймунската шарка в Съединените щати. Тази ваксина може да се използва за предотвратяване на инфекцията, но също и да забави развитието на  заболяването при вече заразените. Очаквам, че ще бъде доставена съвсем скоро”, заяви министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.