По думите му украинските войници трябва да се обучават за новите американски оръжия

"Мирът зависи от изхода на войната. Дипломатическо разрешаване винаги е възможно. Докато има оръжие, Западът ще подкрепя Украйна. Путин е разчитал на форма на държавен преврат срещу Киев". Това заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Според него най-боеспособната част на украинската армия се намираше в "Азовстал", а сега е в Донбас. "Тази промяна по фронта дава основание за разгръщане на руската офанзива. Останали са много малко боеприпаси от бившия СССР в складовете в Словакия, Чехия и Германия. Затова ззапочва доставката на друг вид въоръжения. Планира се да бъдат доставени до 90 американски гаубици. Това налага украинските войници да се обучават допълнително", обясни той. 

По думите му друго важно нещо е споразумението между Украйна и Полша. Полските граждани имат право да бъдат депутати, полицаи, съдии, войници. Това е съвсем нов елемент", подчерта Гърдев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.