Предложението срещна отпор от част парламентарните групи

24 май да стане национален празник вместо 3 март – такова искане беше внесено от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Депутатите мотивираха предложението си с това, че празникът се признава от всички български граждани.

Иванов: Промяна на националния празник следва да бъде направена след широк обществен консенсус

Според тях Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е дата, с която светът разпознава страната ни. Още преди да бъде внесено предложението в пленарната зала за обсъждане, то срещна отпор от част парламентарните групи, а други отказаха коментар на този етап.

„Във времена, когато има прекалено много разделителни ивици в едно общество считаме, че за да бъдем обединени като народ, трябва има кауза, която да ни обедини.  Една такава е българската азбука и почитането на Светите братя Кирил и Методий”, заяви Десислава Атанасова.

ГЕРБ предлага 24 май да стане национален празник

„Не е коректно 24 май да се използва като разделителна линия за отделни групи в обществото. ГЕРБ имаха 12 години да направят тези промени, те не ги направиха. Правят го сега, за да предизвикат отново разногласия. Не е коректно към обществото и то трябва категорично да отхвърли такива идеи”, каза Благовест Белев.

„Категорични сме против, защото ако нямаше 3 март, нямаше да има 24 май”, коментира Костадин Костадинов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.