Това обяви Димитър Маргаритов

Един търговец, ако сложи висока цена на продукт с цел повече печалба, няма как по закон да бъде санкциониран, но може да бъде проверяван за всичко, свързано с бизнеса му. От 28 май глобите за нелоялни търговски практики, които КЗП може да налага, скачат от 30 на 50 000 лв. Това обяви Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите в ефира на „Здравей, България”.

„Такава глоба се налага например, ако вие сте подвел потребителя, че в търговския обект има олио на промоция и той отиде и види, че го няма и не имало такова нещо”, поясни той.

„Нека не използваме думата спекула. Такова понятие няма в законодателството. Говорим за некоректни действия от страна на търговци. Винаги в такива времена има хора, които искат да забогатеят по неправилния начин. Ако искате може да продавате олио и за 30 лв., стига да има кой да го купи. Трябва обаче всичко да е осчетоводено”, обясни председателят на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

По думите му пазарът у нас е високо конкурентен и в момента органите по контролните дейности работят максимално.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Снимка: istock