Иззети записите от камерите в района, където живее младият мъж

Бизнес интереси, свързани с покупко-продажба на криптовалута, укриване или отвличане са основните версии за мистериозното изчезване на Александър Алтънбашев. 

Пред NOVA от държавното обвинение уточниха, че са иззети записите от камерите в района, където живее младият мъж, както и от мястото, на което за последно е бил видян. Тепърва ще се изследват данни от клетки на мобилни оператори. Целта е да се установи къде Алтънбашев е бил локализиран за последно.

Издирват и мъж, който в деня на изчезването на криптотърговеца, опитал да влезе в апартамента му, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. 

„По отношение на заявеното от сестрата на изчезналото лице, че в деня, в който той е забелязан последно около обяд, е видяла лице, което е било изцяло покрито с дрехи и с каска с пуснат визьор, влизащо с ключ в дома на нейния брат – да това е така”, каза тя.

Продължава издирването на изчезналия търговец на криптовалути

По думите й сестра му го е забелязала, тъй като е имало преди това позвъняване на нейния звънец. „Те живеят в непосредствена близост един до друг. Появила се е на вратата, развикала се е, когато е видяла лицето, което в този момент непосредствено е преминало прага на апартамента на нейния брат. То се е изплашило и не е влязло във вътрешността на апартамента”, обясни Петрова.

„Нямаме информация Алтънбашев да не е жив. Не мога да потвърдя версия да му се е случило нещо, довело до смъртта му”, заяви говорителят на Софийската градска прокуратура.

„Сестра му последно го е забелязала на мястото, където го е оставила – в „Младост”, в близост до мебелен магазин и кино в района на Бизнес парк. Това се е случило сутринта на 23 май. В последствие е имало кореспонденция с него през неговия мобилен телефон. След 12:21 той му е бил изключен. Изискани са данни за трафика, но не мога да коментирам повече на този етап”, съобщи още тя.

Основната линия, по която се работи, е отвличане. „В случаите за изчезнали лица обичайно се проверява и версията за укриване по собствена воля, като се изследва имало ли е причина да постъпят по този начин. В момента се извършват активни действия”, добави Десислава Петрова.

Проверяват се и видеокамерите на входа и изхода на София.

Откриха седем тела, заровени в гора край София, задържан е погребален агент (ВИДЕО+СНИМКИ)

Петрова коментира и случая с откритите трупове, заровени в гориста местност край София.

„Разследването продължава. Колегите ще направят всичко възможно да проверят макар и неофициално заявените твърдения от обвиняемия преди неговото привличане, че става въпрос за около 50 тела. Ако бъдат установени още такива, ще бъдат предприети аутопсии и ще бъдат назначени експертизи, както се работи и с досега откритите тела”, каза говорителят на Софийската градска прокуратура.

„Изследва се и дали погребалната агенция е извършвала законосъобразно дейността си. Иззети са множество документи, извършват се справки. В процес на установяване сме дали обвиняемият има право да извършва погребални дейности”, добави тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.