"Полицаите работят нещо, което е по-специално и опасно. Дайте им малко уважение на тези хора", заяви бившият главен секретар

"Реформата звучи перверзно в МВР. То е безумно реформирано. В МВР трябва да има много дълбока, структурна, добре премислена и политически изговорена реформа. Трябва да има и политически консенсус. след като бъде извършена - дълго време не трябва да има опити за политическо овладяване на министерството". Това заяви в студиото на „Събуди се” бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев, коментирайки планираните реформи във ведомството. 

По отношение на искането на полицаите за по-високи заплати той подчерта: ”Колкото и пари да получат – те все ще са малко. Тези момчета и момичета работят нещо, което по-специално и е много опасно. Нека кажем така – те отиват там, откъдето повечето хора бягат. Дайте им малко уважение на тези хора”.  

Той коментира и българския закон "Магнитски". „Всички се откръстиха от  него, така че такъв закон няма. Лек абсурд е, че може да има закон, който да наказва без намесата на прокуратурата. Би следвало да говорим за нещо друго. В съвременната геополитическа обстановка трябва да говорим за Закон за Националната сигурност. Не за такива опити за конфискации и някакви извънсъдебни отнемания на имущества. А за истински закон, който да координира действията на всички служби”. 

По думите му трябва да има закон, който да защити българските държавни фирми и предприятия от вероятни санкции. „Как ще бъде уредено това- аз не знам, защото не ми е работата. Има едни хора, на които им пише „Съединението прави силата” – те трябва да решат”.  

Георгиев коментира и случая с незаконните погребения от последната седмица. „Вижте обвиненията, които повдигнаха на този човек, ако можем да го наречен така. Те са за измама. Действията му са по-скоро проблем на морала и донякъде на НПК. Или е престъпление или е морално укоримо действие. Полицията не наказва морално укорими действия. Прокуратурата не преследва морално укорими действия, ако не са престъпления”.

По случая с издирвания търговец на криптовалута той беше категоричен: „Една от версиите на колегите е за отвличане. В подобни случаи колкото по-малко се говори, толкова по-добре. Убеден съм, че вече е сформирана група от експерти от главния секретар на МВР, които да подпомогнат разследването”.

„Този тип отвличания, с които аз и моят екип се налагаше да се борим – не съществуват повече. Но се надявам, че колегите четат методиките и това, което сме им оставили, ако този бич отново се появи”, изрази надежда той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.