Това заяви областният управител на морската столица Благомир Коцев

Фалтарт на акцията по преместване на украинците от Черноморието към държавни бази във вътрешността на страната. В неделя сутрин от Варна трябваше да тръгнат 4 допълнителни вагона, прикачени към бързия влак Варна - София. Така бежанците трябва да стигнат до Плевен и Дупница, а оттам - с автобуси към съответните бази. 

"Тече организация по извозване на бежанците от Варна. Във влака обаче има между 5 и 10 души, които пожелаха да бъдат извозени". Това заяви областният управител на Варна Благомир Коцев. 

"Идеята беше да извозим около 200-250 души от няколко хотела. Много от тях в последния момент решиха, че ще си търсят собствен начин на настаняване по градовете или да тръгнат към Украйна.  Имахме стройна организация. Бяхме подготвили четири вагона допълнително към влака Варна – София, но в момента ги разкачаме", посочи той. 

По думите му хората е трябвало да стигнат до Горна Оряховица с влак, след което да се качат на автобуси до Рибарица. „Първият хотел, в който отидохме да изведем хората, беше хотел „Берлин” в „Златни пясъци”. Те обаче решиха да останат още един ден. Хотелът е готов да ги остави – знаете, програмата е до 31 май”.

Бежанците са знаели от два дни в колко часа да бъдат пред хотела и къде отиват. „Имаше точен график, по който да бъдат разпределени хората. Държавните бази във Варна са  запазени за хора в най-голяма нужда – възрастни хора, инвалиди, за да няма нужда да бъдат транспортирани”, подчерта Благомир Коцев.

Още от сутринта полицията във Варна се създаде строга организация за движение пред ЖП гарата, за да се осигури безпрепятственото транспортиране на 200 от бежанците.

"Днес това е пилотно с първата група, която ще ползва транспорт на БДЖ" заяви Мариана Тошева, председател на държавната агенция за бежанците

От областната администрация посочиха, че ще проверят всички хотели отново, за да са сигурни, че няма да се стигне до подобни ситуации.

"Предвид тази ситуация ние започваме да адаптираме нашите действия според бройката и започваме да ходим по хотелите. Пак ги пускаме, за да проверят и да можем окончателно да знаем каква е цифрата на хората за понеделник", посочи областият управител на Варна. 

Предвидено е в понеделник в 10:30 часа отново да потегли влак с бежанци. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.