"Няма нанесени сериозни щети на природаа", посочи директорът на ГДПБЗН

„Двата пожара над Рилския манастир са погасени категорично. Това не означава, че нямаме хора там. Продължават да дежурят, защото теренът е такъв, че пожарът възобнови ли се – ще се гаси със седмици”. Това заяви в „Събуди се” директорът на  ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

По думите му пламъците са изпепелили около 10 декара гора. „Има и около 500 декара сухи треви и храсти. Тоест природата не е засегната толкова тежко”, категоричен е огнеборецът. И допълни: „Това обаче не важи за цяла България. От началото на годината в нашата дирекция са регистрирани над 20 хиляди произшествия. 15 хиляди от тях са само пожарите”.

Причината за пожарите над Рилския манастир е мълния. „Този пожар сега на практика на 90 процента преповтаря пожарите от преди 8 години в същия район. За щастие нашите момчета познават вече района. Бяха направени пътища, които използвахме при гасенето на пламъците сега”.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.