И днес тръгнаха влакове, но интересът беше слаб

Втори опит за преместване на украинските бежанци от курортите и хотелите по Черноморието към вътрешността на страната.  74 желаещи се качиха на влака във Варна, докато в неделя украинците  на гарата бяха едва 5.

Според част от вече настанените в курорта Паничище, там нямало достатъчно добри условия като магазини и аптеки.  А според работещите в кризисния щаб за бежанците, информационната кампания за преместването е закъсняла.

Бежанците пристигнаха в столицата късно вечерта. Доброволци ги посрещнаха със сандвичи и вода, а след това украинците отпътуваха за базата в Паничище.

„Най-вероятно украинските граждани вчера са се отказали в последния момент. Имаме организирани автобуси и влакове. В хотелите са раздадени декларации, които украинците трябва да подпишат”, каза Константин Ботев, държавен експерт от Дирекция „Туристическа политика” в Министерство на туризма.

„Основната причина за отказа за транспортиране вчера беше тоталната липса на информация от Кризисния щаб и от Агенцията за бежанците. Много ясно беше разбрано, че няма да останат по хотелите. Очакванията бяха, че ще ги преместят на места, където ще могат да се интегрират в българското общество. Отговори няма, притеснява ги неизвестността”, коментира Роман Куваев – доброволец, който помага на бежанците.

„След като разбраха, че ще ги преместят в Паничище, бежанците започнаха да задават въпроси. Отговори нямаше. Те потърсиха в интернет информация и видяха, че в Паничище населението е 9 души. И отново започнаха да задават въпроси - там има ли аптека, има ли магазин – пак нямаше отговори”, добави той.

Хората, които отпътуват днес от Слънчев бряг, ще бъдат настанени в хотели във Варна. По думите на Константин Ботев украинците са информирани къде отиват. „Информацията е нужна на тези, избрали да се придвижат със собствен транспорт", поясни той.

Само за последните дни над 1200 украински граждани са напуснали Слънчев бряг. По-голямата част от тях  са отпътували за Украйна. В неделя една малка част с автобус, а после с влак, е отпътувала за държавна база у нас. Едва 80 души, които днес ще отпътуват курортния комплекс също ще се възползват от държавна помощ.

 

От ранни зори украинските граждани, които са заявили, че днес ще напуснат хотелския комплекс, подготвят багажа си. Една част ще отпътуват за Украйна с личен транспорт, тъй като програмата за подпомагане на хотелиерите с по 40 лева на ден приключва на 31 май. Част от бежанците обаче нямат възможност да се върнат у дома и затова ще се възползват от държавната помощ. Къде ще бъдат настанени обаче - не знаят.

„Ние засега не знаем къде ще пътуваме. Никой нищо не ни казва. Ние сме в неведение”, обясни Виктория, на която й предстои пътуване.

„Сега ни писаха момичетата, които вчера отпътуваха. Високо в планината са. Това за възрастните е особено опасно, заради кръвното налягане. Нямало болница, на 10 км било най-близкото населено място”, казва друга украинка - Елена.

Представителят на Агенцията по бежанците Кирил Атанасов се въздържа от конкретен отговор за това къде ще бъдат настанени хората.

И днес обаче не липсваха сълзи на благодарност. „Голямо благодаря, че ни приехте. Ние сме от Чернигов. Деца, ние бяхме почти два месеца тук. Огромно благодаря - храниха ни, поиха ни, имахме подслон”, казва през сълзи Лена.

Утре извозването на украинските бежанци ще продължи

Повече по темата гледайте във видеата.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.