Коментар на кредитните консултанти Иво Димитров и Тихомир Тошев

Ще се увеличат ли лихвите по кредитите и депозитите, както и какво можем да очакваме през следващите месеци – прогноза и коментар на  кредитните консултанти Иво Димитров и Тихомир Тошев в "Твоят ден".

Лагард: ЕЦБ може да повиши лихвите през юли

„Очакваме да има повишение на лихвите. Въпросът е кога това ще се случи”, заяви Тошев.

„Вече няколко по-малки банки повишиха лихвите по депозитите и в момента дават такива в размер на 1 до 2%. Тези банки имат нужда от ресурс. В същото време обаче големите банки продължават да взимат такси, ако държите твърде много пари в тях, и те са между 0,5 и 1%. Т.е. там губите от депозитите си”, каза още той.

По думите му е започнало увеличение на лихвите по кредитите, и то не само в САЩ, но и в повечето страни в Европа. „ЕЦБ все още не е започнала да ги повишава. Така че всяка държава съгласно нейната икономическа ситуация започва да работи с тези инструменти, за да успокоява ситуацията”, добави Тошев.

Централните банки в битка с инфлацията по света

„Повишаването на основните лихви на ЕЦБ за Европа и на Федералния резерв за САЩ нямат пряка връзка с кредитите. Тази лихва има връзка с дълговите пазари и с облигационните емисии. Връзката с кредитите е съвсем косвена”, уточни Иво Димитров.

„Лихвите по кредитите у нас се образуват като променлива плюс фиксирана надбавка. Нищо не пречи всяка банка по някаква причина да реши да отпуска новите кредити с различна фиксирана надбавка” обясни кредитният консултант.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.