Вчера бяха открити нови 6 тела, заровени в гората край селото

Новите шест тела, които бяха открити в гората край село Клисура доведоха до нова вълна от притеснени близки на покойници. На място разследващите екипи продължават да събират доказателства за незаконни погребения, организирани от задържания погребален агент.

Общият брой на откритите тела до момента е 13. Работник на задържания погребален агент е изкопавал незаконните гробове. Именно той води разследващите до мястото в понеделник.

Откритите вчера трупове са след следствен експеримент, съобщиха от Районната прокуратура в София.

„Свидетелят, на когото обвиняемият Енев е плащал определена сума пари, а именно 100 лв., е следвало да посочи къде в рамките на гробищния парк в Банкя е изкопавал съответните гробни места”, заяви Невена Зартова, прокурор в Районната прокуратура София.

Към момента не е ясно дали откритите тела са на мъже, или на жени. В Прокуратурата обаче продължават да получават сигнали от хора, чиито близки са починали, но липсват в регистрите за кремация.

„За момента са получени 4 сигнала, като 3 лица от тях вече са разпитани. Предстои да бъде разпитано и 4-ото лице, но аз предполагам, че с оглед на големия обществен отзвук такива молби ще продължават да бъдат подавани”, поясни Зартова.

Откриха още незаконно погребани тела край Клисура (ВИДЕО+СНИМКИ)

Издирването на информация в Софийския крематориум за починали също не спира. И то не само за покойници, поверени на тази погребална агенция.

„Откакто гръмна случая миналата седмица, минимум 150 човека звънят на ден, за да проверят за техни близки. При нас не са вписани между 10 и 20 души”, коментира Михаил Кръстев, оперативен директор на „София крематориум”.

Заради липсата на единна система, от тук съветват близките да потърсят и в другите 2 крематориума у нас - в Пловдив и във Варна. Предвид голямото разстояние обаче до Варна стигат само единични случаи.

„За съжаление трябва да отчетем, че за може би десетина случая, установихме, че няма съвпадения за търсения покойник. Щом го няма в Пловдив, в София и във Варна, значи за съжаление е някъде по неговите схеми”, коментира Калин Послаников, представител на крематориума в Пловдив.

През 2022 г. Георги Енев не е ползвал услугите на крематориума в Пловдив нито веднъж, сочат данните им. Полицията разпитва и местни в село Клисура.

„Един съсед ми се обади във вторник, защото седмица преди това в двора му неговото куче докарало кост. Те са се учудили, но решили, че е от животно и я метнали в дерето”, разказа кметският наместник на Клисура Камелия Димитрова.

Назначени са и множество ДНК експертизи, които тепърва ще бъдат изготвени. От Районната прокуратура в София са поискали справка от крематориума в столицата за това колко реални кремации са направени от погребалната агенция на Енев. По информация от източници на NOVA от 2013 г. до момента е имало около 240 кремации. Справка е изпратена и от крематориума в Пловдив.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.