Тя си е отишла тази нощ

Почина известната телевизионна журналистка Нери Терзиева. Тя си е отишла тази нощ в болница в Пловдив на 70-годишна възраст. Смъртта ѝ е настъпила вследствие на усложнения от диабет, от който е страдала дълги години. 

Тя е родена на 21 февруари 1952 г. във Велинград. Завършила е журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Годината е 1990. Нери Терзиева и Асен Агов са сред журналистите, които правят революционна промяна като стават една от първите двойки водещи на новини  в България. Новини, които зрителите чакат с нетърпение, спомнят си приятелите на Нери и до днес.

„Беше един човек изцяло отдаден на работата си, събирателен образ. Тя искаше да прави телевизия, която е на живо, но тогава нямаше такава техника”, спомня си Стефан Димитров Тогава той е директор на Канал 1. По думите му екипът, който тя е ссъздала, много й е вярвал. Именно там минава голяма част от професионалния й път. От регионалния център в Пловдив на телевизията, тя става водеща на „По света и у нас” и програмен директор на Ефир 2. Нери Терзиева е съавтор и водещ на първото икономическо предаване по БНТ - „За един милиард”.

„Аз не мога да говоря за Нери в минало време. В минало време остава само нашето запознанство. Това бяха времената, в които имаше критично и аналитично мислене. Запознахме се в предаването „Актуална антена”. След това тя ме покани в новините „По света и у нас” като репортер”, спомня си Екатерина Генова.

От 27 януари 1997 г. до януари 2002 г. Терзиева е секретар по печата на президента Петър Стоянов.  Автор е на проекта „Темпо” за национална независима телевизия, спечелил конкурс в 36-ото Народно събрание (1991-1994).

Терзиева е автор на много документални филми и сценарист на игралния филм „Откраднати очи” (2005). На 29 май 2016 г. е удостоена със специалната награда за телевизионна журналистика „Свети Влас” за принос в телевизионната журналистика и старта на телевизия BIT.

С минута мълчание депутатите в парламента почетоха паметта на Терзиева. „В днешния ден, за съжаление, ни напусна много уважаван и достоен човек, човек с ясна гражданска позиция, който е сред най-уважаваните и най-точните и справедливи журналисти – Нери Терзиева, моля да я почетем с едноминутно мълчание”, каза от трибуната на Народното събрание председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански.

След години в медиите, любовта си към телевизията Нери Терзиева оставя, за да поеме друга отговорност и става част от прессекретариата на президента Петър Стоянов.

„Отиде си Нери Терзиева. Отиде си от този свят, без да се оплаква и без да ни натоварва с многото здравословни проблеми, които имаше. Такава си беше Нери - винаги усмихната и готова да помогне на всеки. За съжаление, пред смъртта ѝ ние не успяхме да ѝ помогнем. Отиде си верен и дългогодишен съмишленик и незаменим приятел, на когото безрезервно съм разчитал и когото винаги съм ценял и обичал. Никой и нищо не могат да запълнят огромната загуба! Почивай в мир, Нери! Завинаги ще останеш в сърцата ни!”, написа Петър Стоянов. 

Президентът Румен Радев също изрази съболезнования на семейството и близките на журналистката. „Нери Терзиева никога не изостави убежденията си, честността и обективността бяха водещи принципи в нейната работа“, подчертава държавният глава.

„Тя посвети житейския и професионалния си път на защитата на справедливостта и на редица обществено-значими каузи. С безспорния си авторитет не се колебаеше да застава на страната на истината и да се бори за нея“, допълва Радев.

„Нейният професионализъм и достойнство ще останат пример не само за многобройните ѝ възпитаници, но и за журналистическата гилдия. С тях тя оставя значима следа в българската журналистика и в цялото ни общество“, подчертава държавният глава.

Във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов отдаде почит към известната журналистка: „Познавам много хора от цял свят, не само от България. Просто такава ми е работата. Не, такава ми беше работата.  И за много малко хора, които познавам, мога да кажа със сигурност, че са добри хора. Днес с огромна мъка на сърцето разбрах, че е починал един такъв човек. Нери Терзиева, ти беше не само добър човек, но и щедър, широкоскроен, умен и прекрасен човек. Толкова е тъжно, че няма повече хора като теб. И още по-тъжно е, че и тебе вече те няма”, написа той във Facebook.

Поклонението ще се извърши в много тесен кръг, уточни съпругът на Терзиева Евгени Тодоров.

Екипът на NOVA изказва съболезнования на близките и приятелите на Нери Терзиева! Поклон пред паметта ѝ!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.