Спомени разказаха нейните приятели Силвия Великова, Стефан Димитров, Георги Куртев и Петко Георгиев

На 70-годишна възраст ни напусна легендата Нери Терзиева. В студиото на „Здравей, България” спомени за журналистката, която приближи телевизията към хората, споделиха нейните приятели Силвия Великова, Стефан Димитров, Георги Куртев и Петко Георгиев.

„С Нери бяхме конкуренция. Аз бях шеф на Канал 1 – тя започна да създава Ефир 2. И общо взето, от време на време, тъй като ни викаше нашият генерален директор - г-н Асен Агов, всяка сряда на директорски съвет – и говорехме за програмата. Тя използваше това, че имаше много хубави очи – и когато се скарвахме за някакъв филм – тя започваше да плаче. И Асен казваше: „Стеф, недей бе, моля ти се. Отстъпи”.  Тя беше истински борец за някаква справедливост”, разказа композиторът Стефан Димитров. И допълни: „Ако сега можеше да даде някаква оценка на това, което се случва – било в обществото, било в парламента – тя щеше да се мъчи да стигне до истината”.

„Тя не е спирала да коментира събитията. Отворих профила на Нери във Facebook и последното нещо, което е качила, е от 30 май. През последните дни тя качваше много коментари на известни лица за Петър Стоянов във връзка с неговата годишнина. За последно се чух тогава с Нери, защото я тормозех за интервю с Петър Стоянов. И тя каза, че няма да можем да се видим в Бояна, защото влиза за изследвания. Първата ми среща с нея беше, когато бях заек – президентски репортер, когато Петър Стоянов беше избран за президент”, спомни си и журналистът от БНР Силвия Великова.

„Познавам я още от телевизията – бях млад, на 21-22 години. Виждаш тази икона, която преди това си гледал в „По света и у нас”. И си казваш – „Ох, колко хубаво, че работя с нея. Да дишам въздуха ѝ”. Учудването ми, когато стана шеф на Ефир 2 – физически махна вратата на кабинета си”, разказа журналистът и PR Георги Куртев.

„Имах щастието и честта да работя с Нери Терзиева още от „Екип 2” в БНТ. Бяха ме поканили да правя едни седмични обзори. Това беше времето, в което Нери и екипът на „Екип 2” – наистина промениха действително това, което представляват новините в телевизията. От проектор на властта, който вещаеше какви са решенията, взети някъде на високо – тя обърна камерата и постави властта под прожектора. Започна да задава въпросите, започна да прави така, че телевизията да застава в критична позиция спрямо властта – такава, каквото ѝ е мястото”, сподели и журналистът от БНР Петко Георгиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.