Пет милиона лева предвидени за компенсации, каза още министърът на земеделието

Пет милиона лева са предвидени за годината в бюджета, които ще са за обезщетения към земеделските производители заради унищожена реколта от градушки. Тази година държавата ще обезщетява и под 100 процента за пропаднали площи. Това обяви в Народното събрание министърът на земеделието Иван Иванов.

Поне 11 хиляди декара са унищожени от природното бедствие в община Садово на 31 май, като причината за неизстрелване на ракети е преминаващ пътнически самолет. 

Министър Иванов призова да се подават заявления за обезщетение към служба "Земеделие".

Министърът на земеделието: В най-кратък срок пострадалите от градушка стопани ще бъдат обезщетени

"Към днешна дата предстои да се изхарчат 13,5 милиона лева за покриване на територията на страната за борба с градушките. Призовавам земеделските стопани да застраховат своята продукция, защото държавата всяка година покрива 65% от сумите, които те плащат за застраховки в различни вариации", каза министърът.

"За мен е изненада как кметът на Садово отблъсква хора да отидат да си подават заявленията, за да бъдат обезщетени. Защо, защо го прави? Ако не е разбрал, да му кажа, че изборите са догодина", каза още Иван Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР