Срещата се проведе в Министерството на финансите

Финансовият министър събра експертите на коалицията за поредно обсъждане на актуализацията на бюджета. Освен оповестените вече промени, се появиха и нови идеи. На съвета всяка една от формациите представи свои идеи за допълнителни мерки в антикризистния план на държавата. Обсъдено бе и от къде могат да бъдат взети парите за тях.

„Всяка една партия даде предложения.  Дискутирахме кое е реалистично и кое не е”, коментира Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“.

Някои от партньори във властта отсега останаха доволни, защото техните идеи щели да намерят място в новата план-сметка. От „Демократична България“ чуха обещание, че с държавни пари ще се рестартира строителството на 16 детски градини в София. Те дадоха и друга идея - държавата да плаща частично картите за градски транспорт, за да се намали ползването на автомобили.

„Първоначалното предложение е да се плащат 50% от цената на картите”, обясни Ивайло Мирчев от ДБ.

ПАРИТЕ В ХАЗНАТА: Какво предвижда актуализацията на бюджета

От „Има такъв народ“ са представили стои предложения за реформа в пенсионната система, но все още не били чули съгласие.

Любомир Каримански обясни, че предложенията им ще продължат да се обсъждат.

От ПП обявиха, че нямат идеи за промени между първо и второ четене на актуализацията. Те обаче увериха, че проблемът на бизнеса с високите цени на тока ще бъде решен.

„Искам да уверя бизнеса, че държавата стои твърдо зад тях и че компенсациите ще продължат. Това, че те не са част от бюджета, не означава, че няма да ги има”, каза Сабрутев.

На фона на недоволството от бизнеса и предупреждението за нови протести - обещание дойде и от премиера.

„Те знаят, че това, което сме обещали – ще го направим. Допълнителните средства, които се акумулират в енергийната система – ще бъдат върнати обратно на бизнеса”, уточни Кирил Петков.

В защита на актуализацията министър-председателят посочи, че основната й задача е да помогне на  хората с най-ниски доходи у нас.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БНР