Управляващите публикуваха проекта за държавния бюджет

Окончателно - управляващите публикуваха проекта за актуализация на държавния бюджет. Идеята е новата сметка да осигури повече пари за антикризисните мерки, заложени от кабинета „Петков”.  И в актуализацията на бюджета е заложено да харчим малко повече отколкото изкарваме. Точните разчети показват, че до края на годината е планирано да изхарчим с близо 2 млрд. лева повече. Ръст ще има и при приходите – с близо 1 млрд. 650 млн. лева. До увеличаване на дупката в бюджета обаче няма да се стигне, показва крайната сметка. Така заложеният дефицит остава 4,1 %.

Оказва се, обаче, че освен приходите и разходите- цените също остават в посока нагоре. Предвидената инфлация се покачва до близо 12 %. Наред с това  икономическият растеж пада до 2,9 %.

От сметката на финансовото министерство се вижда още, че държавата залага по-висок праг и за нов дълг. Таванът се увеличава с близо 3 млрд.лева и става малко над 10 млрд.

Как всичко това ще се отрази на джоба ни? Въпреки призивите, Увеличаване на минималната работна заплата няма да има.  Повече пари обаче  ще има за пенсионерите.  От 1-ви юли минималната пенсия става 467 лева.  Заложено е и още едно преизчисление  от 1-ви октомври.

С актуализацията на бюджета ще заработят и други социални мерки – като например отстъпката от 25 стотинки за зареждането на литър гориво, както и 0% ДДС върху хляба.  Във вторник всичко това влиза на извънреден Тристранен съвет.

Още преди да сложена на масата в Министерския съвет, новата сметка на държавата не се хареса – нито на синдикатите, нито на работодателите.

„Този бюджет подпечатва обедняването на българските работници и служители”, заяви Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“.

„Кризата се състои именно във високата инфлация. Мерките, които се предлагат - по-скоро водят до нейното увеличаване”, посочва и Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

Двете страни от тристранния диалог обаче откриха различни минуси на проекта за актуализация. Според синдикатите – най-големият проблем е, че минималната работна заплата в страната остава същата.

„Как да се справи българският народ, как да се справят българските работници и служители, когато им замразяват заплащането”, попита Григорова.

Неизпълнено обещание от властта видя и бизнесът. Който обяви, че няма да каже „ДА“ на актуализацията, ако не види в нея компенсации за високите цени на тока.

„За свободния пазар, за предприятията – никакви компенсации”, категоричен е Васил Велев.

Заради това и бизнесът пак бил готов да излезе на протест още този месец.

„Крайна, неизбежна мярка, ако нищо друго не помага. Ние ще очакваме да видим твърди гаранции”, заяви Велев.

На фона на заканата за протести – управляващите увериха, че компенсации заради високите цени на тока ще има.

„Хората ще усетят по джоба си, че има държава и тя се грижи за тях”, твърди Иван Ченчев, БСП.

В полето на недоволните от актуализацията застана и опозицията. Какви са минусите обаче от ГЕРБ щели да кажат, след като проектът бъде внесен официално в парламента. „Познавайки фриволното отношение към истината на премиера Кирил Петков и кабинета му, всеки коментар би бил прибързан", заявиха от партията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.