Той не одобри спирането на рекламите, което, според него, вреди на опозицията и облагодетелства Путин

Лишеният от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални разкритикува технологичните компании Google и Meta заради решението им да спрат рекламите в Русия, което, според него, вреди на опозицията и облагодетелства руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Навални заяви в писмено обръщение към Копенхагенската среща на върха по въпросите на демокрацията, че технологиите се използват от държавата за арестуване на дисиденти, но също така дават възможност за достигане до истината. „Интернет ни дава възможност да заобикаляме цензурата”, каза той в обръщението, копие от което беше публикувано в официалния му блог. „В същото време обаче Google и Meta, спирайки своите реклами в Русия, лишават опозицията от възможността да провежда антивоенни кампании, предоставяйки грандиозен подарък на Путин”, заяви Навални.

Навални: Заплашва ме нова 9-годишна присъда

Според опозиционера технологичните гиганти трябва да отговорят на много въпроси. По думите му те трябва да решат дали са наистина неутрални платформи и дали за потребителите в демократичните страни трябва да важат същите правила като за тези в репресивните държави. „Ние обичаме технологиите. Обичаме социалните мрежи. Искаме да живеем в свободно информационно общество. Затова нека да измислим как да не позволяваме на лошите да използват информационното общество, за да вкарват своите държави и всички нас в тъмните векове”, призова руският опозиционер.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА