Планира се моделът на кораба да бъде представен преди края на март 2023 г.

Японската фирма Mitsubishi Shipbuilding обяви, че работи по прототип на кораб за втечнен природен газ, предназначен да пренася големи обеми от суровината на дълги разстояния до съоръжения за съхранение, където ще бъде изолиран от атмосферата за дългосрочен план. За новата разработка, която ще помогне за спасяването на планетата, разказва агенция Bloomberg.

Корабите са превозвали втечнен въглероден диоксид и преди, но не е имало отделни кораби, предназначени да транспортират емисии от производството до съхранението. Mitsubishi Shipbuilding очаква нейния танкер да бъде първият, който ще работи в зараждащия се сектор за улавяне, рециклиране и съхранение на въглерод.

ЕС предлага договори за внос на природен газ от Египет и Израел

Планира се моделът на кораба да бъде представен преди края на март 2023 г. Очаква се дължината му да бъде 72 метра, а вместимостта на резервоара - 1450 куб.метра. Mitsubishi Shipbuilding също участва в разработването на система за отстраняване на въглеродния диоксид от изгорелите газове на корабите, който след това се втечнява и съхранява на борда.

КЕВР утвърди цената на газа за юни

Mitsubishi Shipbuilding не е единствената корабостроителна фирма, която разработва газовози за втечнен въглерод. Сред конкурентите им е китайската компания Dalian Shipbuilding Industry, която подготвя доставката на два такива кораба до средата на 2024 г. Танкерите са поръчани от Northern Lights JV DA, собственост на петролните и газови компании Shell Plc, TotalEnergies SE и Equinor ASA.

Освен това, за по-нататъшно транспортиране на втечнен въглероден диоксид се сляха две френски компании - за производство на технически газове Air Liquide, както и за доставка на Sogestran SA.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС