"Полицейските служби вършат работата си добре", категоричен е вътрешният министър

"Не съм и няма да бъде бухалка в ръцете на когото и да е". Така вътрешният министър Бойко Рашков коментира в специално интервю за NOVA критиката към структурата на КПКОНПИ, която беше предложен да оглави, че тя ще се превърне във "втора прокуратура и бухалка". По думите му той едва ли ще може да бъда употребен като средство, както при предишните управления са били ползвани институциите. "Преди управлението имаше мутренски характер, изрази, изказ и т.н. Сега нещата са различни", подчерта силовият министър. 

Той беше категоричен, че не е притеснен дали ще получи политическа подкрепа за поста. "Да ви кажа откровено, това не е тревога за мен и повярвайте ми, аз ще приема и едното и другото – и ако получа и ако не получа подкрепа. Ако не получа подкрепа  - това няма да повлияе на душевното ми състояние по никакъв начин". 

Ето текста на цялото интервю с вътрешния министър Бойко Рашков, което се проведе в петък рано сутринта:

Проследихте ли протеста от четвъртък вечерта, как бихте оценили реакцията и работата на полицията?

Мисля, че реакцията и работата на полицията е перфектна, не само на тази проява вчера. Изобщо като поведение те са си на мястото. Няма ненужно употребена физическа сила, няма пострадали граждани и то това е от 1 година насам.

Имаше обаче твърдения от депутати, че не е имало достатъчно полицаи и че не са били адекватно защитени. Съгласни ли сте с тази теза?

Не. Мисля си, че разстановката на силите е направена както трябва по план. Лично аз не забелязах пропуски в работата на полицаите.

Нека да обърнем внимание на случилото се в Перник, където младо момче е упражнявало, твърди се, системен тормоз над много хора. 23 обвинения, нито една присъда, защо няма никакво правосъдие, защо няма наказани и защо няма усещане за справедливост?

Една от причините е, че неговият  баща е прокурор. Най-вероятно неговите колеги прокурори не са искали да изпадат в конфликт с него и това момче явно е агресивно е било защитавано по някакъв начин. Прокуратурата не се е постарала да започне бързи действия по разследването. Имало е дела, които са образувани за побоища и за причиняване на телесни повреди за съвсем невинни граждани, демонстративно със заснемане на това геройство, заснемано по улиците на Перник. вероятно се е гордял с това, което е правил. Прокуратурата е направила отвод в Перник и тези дела доста време са преседели във ВКС. И когато случаите започнаха да придобиват публичност набързо набързо започнаха делата да се движат. Пита се защо? не може ли веднага, защото ако бяха предприети действия незабавно при първия случай, нямаше да има първи и втори и трети. Малко се знае, но тези дни, ми показаха един клип, където – дано не е монтаж – този същия младеж е бил полицай, който дирекция вътрешна сигурност установи, но ние не намерихме заявителки материал от този полицай. Аз държа този случай да бъде изяснен, най-малкото защо този полицай е мълчал до момента досега.

Вашите допускания какви са?

Версиите може да бъдат различни – от страх до някакво съучастие в нещо, не мога да кажа засега, предстои проверка.

Вие казвате, че прокуратурата носи една от основните вина в случая, но наши източници твърдят, че жалбите срещу бияча са били късани и хвърляни в кошчето от местната полиция, че доказателствата са показвани на когото трябва. Имате ли такава информация, можете ли да я потвърдите?

Нямам информация, ние скоро сменихме ръководството в Перник. Това, което ми казвате, аз ще разпоредя веднага да бъде проверено.

Също така знаете какво казва кметът на Перник – ще иска помощ отвън, ако пернишката полиция не може или не иска да се справи с хора , които бият невинни в Перник. Не може или не иска полицията да се справи?

По-скоро от случаите, с които ме запознаха, гражданите не смеят да се оплачат официално. Вероятно наистина там цари сковаващ страх да потърсят съдействие от полицейските служби. вероятно се съобразяват с това обстоятелство, че този младеж е син на прокурор от окръжната прокуратура в Перник.

И да поговорим за бащата на бияча, знаете, че е бил съден и оправдан за лихварство. Би ли следвало и той да се оттегли от поста си – личното Ви мнение?

Какво да ви кажа – младежът е пълнолетен и да отговаря за постъпките си. Въпрос е на морал дали баща, който е прокурор и е отгледал този младеж, ще постъпи по този начин.

Време ли е да търсим морал и в друг един случай, с който много интензивно се занимавахме последната седмица – установени и задържани ли са нарушителите и знае ли се какви са мотивите да извършат този побой?

Там е доста сериозен случай, водим доста интензивно разследване. Извършителите, биячите. са в ареста всички.

И Пиже?

Да, и синът и бащата. Ще изясним много внимателно причините за това агресивно поведение, но аз ще обърна и на друго нещо внимание – за поведението на самите полицаи. Те са представители на властта, те са въоръжени, били са петима. Не съм убеден, че са направили всичко възможно, за да се противопоставят на действията на самите нападатели.

Защо?

Проверката ще каже.

А какво предполагате?

Че са проявили недопустима пасивност.

От страх ли?

Ще видим.

Какво е здравословното състояние на 5-мата служители в Самоков?

Има телесни повреди особено при единия. Но тези хора трябва да си изпълняват ролята с повечко увереност, защото са представители на държавата. И защитават интересите на цялото общество.

Възможно ли е да бъдат наказани, защото не са го направили?

Не, не ми се струва удачно – хем пострадали, хем наказани. Ще дойде в повече, но си заслужава да бъде говорено с тях. да бъде разговаряно с преките им ръководители. към МВР има институт по психология, ние провеждаме такива занятия с хора подложени на риск и агресия и насилие.

По друга една тема искам да Ви питам – тя се превърна в ключова и за политически дневен ред на обществото – тази за Капитан Андреево? Депутат от ПП лансира тезата, че на Капитан Андреево е бил покровителстван трафикът на хероин, Вие имате ли информация за такова нещо?

Такива данни нямам, но не изключвам такъв трафик, защото дори не само – това е меко казано. Обичайно се откриват по-малки или по-големи пратки през тези гранични пунктове. И такива има доста.

Възможно ли е подобен трафик да е бил способстван от тази лаборатория, за която се зададоха вече твърде много въпроси?

Винаги е възможно и не само чрез лабораторията и през други пътища. Въпросът е дали са разкрити.

Друг депутат от ПП твърди, че граничният пункт е притежание на Ами и Таки. Такава информация постъпвала ли е при Вас?

Има такава информация, но тя е трудно доказуема, защото се действа с лица представители на подобни личности, които споменахте Вие, но и други. Така че е възможно те да са покровителствали, но това не се прави така явно, както някои мислят.

Има ли вече информация кой е заплашвал депутати от ПП заради казуса с „Капитан Андреево”, кой се е опитвал да дава подкупи, такива случаи вече са известни в публичното пространство?

За последното – да, много изтече информация, макар че не е редно да изтича информация. Не беше редно да се дават подобни интервюта, защото това ще затрудни разследването на подобни случаи във връзка с това даван ли е подкуп от един гражданин на друг. Струва ми се, че трябваше да се изчака малко, за да може да се докажат и да се опровергаят тези събития. Сега ми се струва, че ще се затрудни този процес и ще се вземат мерки от заинтересованите лица и т.н. Бедата е и в това, че са минали 5-6 месеца от подаването на сигнала, а той не е подаван в МВР. Що се касае до първия въпрос – дали са известни имената – някои да, някои не. Но все пак и тук трябва да бъдем пестеливи към информация, защото трябва да доказваме тази или онази закана за едно или друго и да вземем съответните мерки иначе ще се самолишим от такава възможност.

И все пак имате представа поне за някои от имената, които са отправяли такива заплахи. Това са реални сигнали?

Реални сигнали са, да и затова по отношение на някои известни личности взехме защитни мерки, това е факт.

Имало ли е непосредствен риск за живота им – на Христанов и проф. Даскалов?

Вижте, ние преценяваме степента на риска, тази комисия, която обсъжда подобни въпроси. Комисията е счела, че е редно да се назначи да има защита, защото по-добре е да сгрешим по отношение степента на застрашеност, отколкото да не вземем мерки.

Работи ли МВР по казуса с проф. Моллов, за когото се твърди, че е човекът от записа дал 100 000 лв.?

Да, работим, но вече нещата не са при нас.

Вярвате ли в тезата, че това е причината за падането на коалицията?

Това са партийни тайни, не всички от тях можем да узнаем.

Имате ли допускане за тази партийна тайна?

Да, имам.

Можете ли да ни кажете?

Благодаря за интереса, но не.

Кой и кога Ви предложи позицията за шеф на КПКОНПИ?

Всички видяха на една пресконференция, че аз седя отдясно на премиера и тогава той заяви пред всички, че аз бих бил подходяща кандидатура.

Предполагам не сте разбрали от пресконференцията?

Защо предполагате така?

Питам.

Нека приемем, че не е така. Че пред всички е обявил, че съм подходящ за тази позиция.

Допускам, че много хора, които ни гледат в момента си задават въпроса – не е ли шеф на КПКОНПИ по-ниска позиция от министър на вътрешните работи?

Аз ще им отговоря, че всяка една от тези позиции има много важно значение за цялата държава и аз примерно не смятам, че трябва а се стреми човек винаги към по-високата позиция, защото ако човек е с достатъчно опит и познания, ще бъде полезен, ако изпълнява една от двете длъжности. Така че за мен няма абсолютно никакво значение кой какво приема за по-висока длъжност – тази на министър или на председател на КПКОНПИ.

Къде борбата срещу корупция ще е по-ефективна?

И на двете места. Аз съм доста енергичен човек и няма никакви опции да се справя с една от двете функции.

Доста енергичен човек, казвате, но депутатите от ИТН твърдя, че Кирил Петков е свързал номинацията с Вашата възраст и невъзможността Ви да направите реформа в МВР, затова отивате в КПКОНПИ?

Отговарям, че това са политически брътвежи. Там един млад човек обича микрофона, камерите, говори често, няма какво да каже друго и повтаря едно и също. Ние с премиера работим много добре, не виждам причини той да се изрази по този начин.

Друга критика към, структурата на КПКОНПИ е, че тя ще се превърне във втора прокуратура, но бухалка не на тези, а онези?

Ако виждате в мое лице човек, който може да бъде ползван като бухалка, ще сте права, но едва ли ще кажете, че мога да бъда употребен като средство, както при управлението на Борисов бяха ползвани институциите, точно като бухалки. Цитирам – размазване на един, на друг, който не слушал Борисов, който не изпълнявал това, което му е казано. Цитирам - ето сега ще задържим еди кой си или аз ще гушна сега тези къщи за гости. И други подобни изрази на уличен език, които издават нагласата и позицията на човек, който ползва държавните органи като бухалка. Само че сме в друго време, времето на Борисов колкото и дълго да беше изтече. Управлява друго правителство, две служебни едно редовно и няма място и причини да се по аналогия правят избори преди и сега. Преди управлението имаше мутренски характер, изрази, изказ и т.н. Сега нещата са различни. Освен всичко не съм и няма да бъде бухалка в ръцете на когото и да е.

Има ли риск обаче, знаете каква е политическата обстановка, след вас ако станете шеф на КПКОНПИ, да дойде друг, който ще я управлява така, както вие твърдите се управлява първата прокуратура?

Не, в проекта с който съм запознат, не прозирам такава идея КПКОНПИ да се използва като 2-3 прокуратура, което е невъзможно по конституция. как така? Това са изрази, които се използват с политически цели – или не познават проекта или искат да кажат – абе, тоя проект го оставете, той е вреден за обществото и държавата. Прокуратурата е една и тя е заложена единствено в Конституцията на нашата страна.

Ще получите ли политическа подкрепа за да оглавите КПКОНПИ?

Да ви кажа откровено, това не е тревога за мен и повярвайте ми, аз ще приема и едното и другото – и ако получа и ако не получа подкрепа. Ако не получа подкрепа това няма да повлияе на душевното ми състояние по никакъв начин.

Ако все пак бъдете избран, кой ще седне тук във Вашия кабинет на стола на вътрешния министър?

Това е въпрос, който ще се реши от политиците. Но единственото ми искане е да се продължи линията, защото полицейските служби вършат работата си добре.

Вие казвате – полицейските служби работят добре, полицаите обаче не са доволни. Готвят се да блокират пътища, ще продължават протестите и не са сигурни, че ще получат това, на което се надяват?

Аз съм с тях, аз не съм срещу тях. Аз съм за увеличенията на служителите на МВР. Защото нито един друг държавен орган не стои – най-очевадното на улицата и когато има протести и хора агресивни, които нападат полицаите, те се въоръжават с неизчерпаемо търпение и стискат със зъби. Независимо от формата на агресията и снощи са се опитали да ги провокират.  Въпросът не зависи от нас , а от парламента. Много се надявам предложението, което е направено за 25% увеличение на заплатата, да бъде изпълнено.

На едно мнение ли сте обаче и за реформата – вие казвате, тя е готова на 98%, те казват – това е имитация на реформа? Кой е прав?

Опасявам се, че някой не е прочел, това, по което работим 4-5 месеца. Опасявам се. Или друг, който си мълчи. Това е резюмето на промените, които са извършени и са факт. Мога да покажа заглавието, разбира се, – реформи в МВР декември 2021 - май 2022. забележете, ние работим 5 месеца по тези промени.  Всички са участвали в обсъждането на тези промени, който сме направили.

Това е към критиката, че не сте се допитали до синдикатите?

Те са уведомени, изпратен им е този материал.

Имали ли са време да отговорят?

Имаха време 7 или 10 дни да изразят становище, както и време да отговорят за изваждане на противопожарната дирекция от МВР и да послужи тя като основа за създаването на самостоятелна държавна агенция за пожарогасене и да е съвременно решение и да може да има ранга на министерство.

Това разминаване, за което Ви попитах, има ли политически подтекст в протестите. Виждате ли такъв?

За съжаление, ми се струва, че служителите, които се занимават със синдикална дейност в МВР. А синдикатите в МВР вече са 10. Като да се увличат малко по политическа работа. Няма нищо лошо да контактуват с парламентарните сили, но започват да излизат от рамките на синдикалните дейност.

С коя политическа сила контактуват най-интензивно?

Струва ми се, че така предпочитат ГЕРБ.

Нека да си поговорим за ГЕРБ, каква е вашата равносметка след арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова?

Многократно премиерът каза – няма недосегаеми. Законът е един за всички. Това е основният извод. Второ – не споделям оценката, че е извършено нещо незаконосъобразно. По-скоро съм склонен да приема, че някои се плъзнаха по по-лесното оглеждайки заповедните за задържане и търсейки формални причини да се отменят тези заповеди. Боя се, че никой не се постара да прочете даже и сега се съмнявам, че има такъв, който е прочел 470 страници материали събрани преди издаването на тези заповедни за задържане за 24 часа. Става дума за данни от 3 източника и в три направления – едното е доклад на държавната финансова инспекция по времето на Борисов. Тогава е извършена такива проверка и тогава са направени изводите, докладът е съществуващ – по него никой не е взел мерки, нито административни, нито наказателни, макар че самата прокуратура и то от специализираната са я възложили тази проверка. тя е станала факт и се отнася за дейността на хазартната комисия, която е станал причина в държавния бюджет да не влязат над 500 милиона лева. Вторият източник на информация е свързан с онова, другата насока, което прокуратурата също не завърши по ясни или неясни причини – за кюлчетата със злато в шкафчетата на Борисов, пачките с евро пак там и в резиденцията, където живееше като премиер. И на практика ние като общество нямахме отговор – поне да каже проверихме банкнотите по номера, разбрахме или нищо не разбрахме. Или проверяваме тези кюлчета от кого да произведени, откъде са купени и как са попаднали в шкафчето на Борисов. Ще добавя и друг един материал, по който прокуратурата отново мълчи и бездейства. Това е онази информация, която ни беше изпратена от испанската полицията, в която има едно изключително смущаващо изречение, че полицията е събрала данни, че бившият премиер на БГ Бойко Методиев Борисов е участвал в международна схема за пране на пари, защото там има една къща, която никой не знае как е финансирано нейното закупуване и там живее една жена, с която той може би има някакви отношения и т.н. Но нашата прокуратура стане ли отношение на бившите управляващи тя не действа. И третото като важно в този случай са данните от Васил Божков, подписани саморъчно от него за изнудването , което е било упражнявано от страна на някои от тези лица на ръководни длъжности върху неговия бизнес.

Критиката Ви към прокуратурата е ясна, но и Вас ви критикуват, особено бившите коалиционни парньори, че не сте извършили както трябва този арест и че сте превърнали Бойко Борисов в герой?

Е, това са такива оценки, които бих казал, вече говорят за нагласите в ИТН да напуснат коалицията. Иначе не мога да си обясня подобно мнение да се изрази, защото то не отчита ,че пол.служители хвърлиха месеци труд да съберат тези доказателства в 500 страници. Никой от ИТН не се поинтересува какви са тези материали, ако  бяха попитали. щяха да им кажа. Това са много несериозни разсъждения, изключително несериозни, те не изразяват политическа зрялост, оставете правния аспект. Никой не е длъжен да бъде спец. правото, те имат други професии. Но по отношение на политическата зрялост, мисля, че им липсва.

Знаете ли защо напуснаха коалицията?

Неясна е причината. Има някои съвпадения, които са видими, защото аз присъствах на заседанието на МС, когато г-н Караджов и другите представители напуснаха заседанието. Нямаше сериозен аргумент защо го правят, при положение, че се внася бюджетът на държавата. Ако някой не е съгласен, ще изрази становище. И там бяха използвани изрази, които не правят чест. Това беше формалният повод, но на мен ми се струва, че има друг. Дано не съм прав.

Какъв е той според Вас?

Зададоха се четири , а с едни други още 2 – 6 милиарди лева за пътища, магистрали, текущи ремонти и т.н. Солидна сума. Изключително. И когато не се постигна съгласие, така мисля аз, без да ангажирам правителството, как да се използват тези пари, те се оттеглиха. Но ако не се вземат отговорни мерки в тази връзка – знаете ли какво ще стане, онези, които по времето на Борисов бяха получили огромни бюджетни средства 50 и повече процента авансово да участват в строителство на Хемус и в момента нито строят, нито връщат пари, тази идея за 4-,6 милиарда лева, перспективата е те отново да се изсипят в на тези фирми банковите сметки. А при нас в МВР постъпи информация с висока степен на достоверност, от която може да се направи извод, че тези пари, които не са били изхарчени за строителството на АМ Хемус, се раздават за други строителни дейност, но лични разходи за изграждането на луксозни селища, закупуването на скъпи имоти до София. и извън София.

Това има ли общо с ИТН?

На този етап не мога да твърдя такова нещо. Разбира се, казвам Ви само фактология, но същевременно АМ „Хемус” не се строи.

Да разбирам правилно, че според вас, разривът в коалицията се е случил заради АМ "Хемус"?

Това е една от причините, смятам, че парите не рядко са причина за раздори.

Допускате ли, министър Рашков, че това може да е последното Ви интервю в качеството ВИ на министър на вътрешните работи?

Всичко допускам и това не ме притеснява.

Ако се стигне до падане на правителство и друг кабинет в рамките на този парламент, може ли да ви видим като вътрешен министър в рамките на кабинет, чийто премиер не е Кирил Петков?

Не мога да предвиждам такива неща на този етап.

Опитвала ли се е някоя политическа сила да Ви привлече на този етап?

Ще Ви успокоя, не.

Ако приемем, че властта си тръгне – кое ще определите като най-големия Ви успех и провал?

То не е само едно. Разбира се реформата, стопирането на криминалния вот, нещо, което за някои партии беше огромна политическа загуба и неочакван удар със законни средства да се елиминира купуването и продаването на гласове в нашата страна.

А най-големият Ви провал?

За провал не мога да говоря.

Как виждате хоризонта на властта?

Хайде да говорим следващата седмица.

Благодаря за това интервю.

И аз благодаря.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.