РСМ не е получила официално предложение, което да е хармонизирано на ниво всички 27 страни-членки

Премиерът Димитър Ковачевски за пореден път потвърди на страницата си във Фейсбук, че правителството на Република Северна Македония не е получило официално предложение, което да е хармонизирано на ниво всички 27 страни-членки и че всяко решение трябва да бъде консултирано с институциите на република Северна Македония.

„Какъвто и да е окончателният хармонизиран текст на френското предложение, посочвам, че за да бъде то приемливо за нас, следните елементи са от решаващо значение - ясно формулиране на македонския език в Преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност. Исторически въпроси не могат да бъдат критерии в Преговорната рамка“, заявява Ковачевски във Фейсбук.

Премиерът заявява още, че преговорите между Северна Македония и ЕС трябва да започнат преди началото на процедурата по конституционни промени за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла на конституцията.

„Силни гаранции както от България, така и от Европейския съюз, че България няма да излезе с нови изисквания, извън това, което ще бъде договорено в Преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е хармонизиран с България“, каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС