Не знам какво може да направи българският парламент в следващите часове, но нещата не вървят добре, смята той

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел изрази разочарование от това, че ветото на България срещу Северна Македония няма да падне днес:

"Днес трябваше да започнем преговори с Албания и Северна Македония. И аз не мога да скрия моето разочарование, което със сигурност е и разочарование на още много хора. Все още има надежда - не знам какво може да направи българският парламент в следващите часове, но нещата не вървят добре. Това още веднъж показва, че единодушието е голям проблем при вземането на решения". 

„Преди всичко, срамно е, че страна в НАТО - България, държи за заложници две други страни членки на НАТО – Албания и Северна Македония и то в разгара на война в задния двор на Европа. А 26 други страни стоят мълчаливи в плашеща демонстрация на безсилие”, каза албанският премиер Еди Рама. „Отворени Балкани” е истинският отговор в тази ситуация, докато пътят ни към интеграция ще продължава, защото няма алтернатива, но европейският дух трябва да се установи в нашия регион. Предпочитам да не очаквам добри новини днес, защото тук станахме свидетели на оптимизъм, в Европа настана нов ден, но не и в България”, допълни още Рама.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че е бил обсъден въпросът „за Северна Македония и България и това, че някои европейски страни искат да блокират започването на преговори със Северна Македония и Албания”.

„Тук сме, за да обсъждаме нашето европейско бъдеще. Вярваме, че ще има добри заключения за Западните Балкани. Ако това стане ще е добре, ако не – няма значение… във всеки случай ние сме дълбоко благодарни на Европейския съюз, че инвестира в нашите страни и дарява огромни суми. Ще направим всичко възможно, за да се погрижим за нас”, каза още сръбският държавен глава в Брюксел.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.