Те откриха девет потенциални жертви и близо 42 подозрителни онлайн платформи

Полицейската агенция на ЕС Европол съобщи днес, че е идентифицирала девет заподозрени трафиканти на хора, които се насочват към украински бежанци онлайн, тъй като се засилват опасенията, че уязвимите хора, бягащи от разкъсваната от война страна, могат да станат жертва на трафик.

Повече от 90 следователи от 14 държави от ЕС обединиха усилията си в "ден на действие", ръководен от Нидерландия на 23 май.

Те откриха девет потенциални жертви и близо 42 подозрителни онлайн платформи.

Разследващите разгледаха публикации, предлагащи на бежанците помощ за транспорт, настаняване и работа - някои описани като "фотосесии".

Ръководителят на МАЕ: Русия може изцяло да спре доставките на природен газ за Европа

Те са наблюдавали сайтове за запознанства и набиране на персонал, както и платформи, предлагащи сексуални услуги.

Публикациите са били насочени конкретно към украински бежанци. Европол заяви, че те са били привличани с "предложения за "светло бъдеще", които ги подмамват да бъдат сексуално експлоатирани".

През март полицейската агенция предупреди, че украинските бежанци са изложени на риск да попаднат в мрежи за трафик на хора, когато пристигнат в ЕС, и призова приемащите държави да бъдат бдителни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС