По Великден над 35 български шофьори бяха свалени от камионите си

101 нередности откриха инспекциите по труда на България и Белгия при съвместни проверки с други институции на шофьори в Зебрюге, Белгия. Акцентът беше прилагането на пакета „Мобилност“ според компетентността на всяка администрация, включително и законосъобразното командироване, защитата на трудовите и социалноосигурителните права на транспортните работници.  

Сред нередностите са неспазването на работното време, седмичната почивка и правилата за настаняване. Проверените шофьори са 153-ма.

Като част от инициативата инспекциите по труда на България и Белгия са изследвали обстоятелства, даващи индикации, че се касае за социален дъмпинг, от който са били засегнати правата на седем шофьори и двама механици, посочват от българската Инспекция по труда.

В разследване за използване на схема за социален дъмпинг попаднаха по Великден над 35 български шофьори, които бяха свалени от камионите си и задържани за ден при акция на федералната полиция и прокуратурата в Белгия. 

35 български шофьори не могат да напуснат Белгия

При сегашните проверлки е установено и едно лице от трета държава да управлява камион за български превозвач без наличие на трудов договор и с фалшив сертификат за водач. По случая ще се извърши проверка и на работодателя, регистриран у нас.

Проверките бяха координирани от Европейския орган по труда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА