Те заявиха, че са готови за протестни действия

ЕС е с нова методика за акциза на горивата. Експертите пресмятат, че бензинът ще удари 6 лв. за литър у нас. От това сред потърпевшите ще е браншът на превозвачите. Стойо Стоев от Синдикат "Таксита" и Димитър Димитров от Камарата на пътните превозвачи коментираха в предаването "Твоят ден" на NOVA NEWS, че цените на горивата вече ги засяга. 

Икономист прогнозира 6 лева за литър гориво

Увеличението е драстично, посочи Стоев. "На пропан- бутан е около 100 % увеличение на акциза, а на метана е над 1000%. И аз апелирам, защото бизнесът е объркан." Обяснението е с това, че почти целият таксиметвров превоз на пътници ползва алтернативни горива. "Тази посока беше дадена от ЕС още преди години – за една екологична Европа. Минахме на метан," посочи Стоев.

„Автобусните превозавачи също са на метан," каза и Димитър Димитров от Камарата на пътните превозвачи. От нея са предложили България да изплаща дължимите субсидии и компенсации на бранша, което по думите му би решило проблема. „Имаме писмо от министър Събев, но нищо реално не се е случило. оОакваме актуализацията на бюджета," допълни Димитров.

По думите му на пазара има спекула. "И някои печели милиони на ден от цените на горива."

Кризата с природния газ в Европа се задълбочава (ОБЗОР)

"През последните 4 месеца ние купуваме горива  на приблизителни цени от края на миналата година, а всички виждаме цените по безниностанциите. И в момента  сме стигнали до абсурдната ситуация на определена верига бензиностанции горивото на дребно да е по-евтино, отколкото горивата на едро, които ние поръчваме или разликата е 1,2 стотинки,” посочи Димитров.

Превозвачите са категорични, че винаги са в готовност на протести. 

Репортер: Ирена Рашева

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.