През 2014 г. Русия анексира от Украйна черноморския полуостров Крим

Започват автобусни и влакови превози между анексирания от Москва Крим и южните окупирани украински области Херсон и Запорожие, заявиха проруските власти.

"От 1 юли за пръв път от осем години ще бъдат пуснати редовни автобусни и влакови превози между Крим и областите Херсон и Запорожие", заяви Сергей Аксьонов, промосковският ръководител на Крим, в приложението за съобщения Telegram.

Членове на Националната гвардия на Русия ще гарантират безопасността на пътуването, добави той.

Южните украински области Херсон и Запорожие са до голяма степен под контрола на Русия от първите седмици на инвазията и сега принудително се интегрират в руската икономика.

Спорове в парламента след изгонването на 70 руски дипломати

През 2014 г. Русия анексира от Украйна черноморския полуостров Крим.

Все повече руски и промосковски официални лица посочват, че Москва възнамерява да остане в контролираната от нея Херсонска област и големи части от Запорожие. Промосковски официални лица в Южна Украйна заявиха, че се надяват да организират референдум.

Кирил Стремусов, заместник-ръководител на подкрепяната от Русия Херсонска администрация, потвърди, че се работи по такива планове и местните власти се подготвят да проведат "референдум".

"Херсонска област ще вземе решение и ще стане част от Руската федерация", заяви той в Телеграм.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС