Вирусът се предава на хората не от маймуни, а от гризачи

В Турция е регистриран първи случай на маймунска шарка, съобщи министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Вирусът е установен при 37-годишен пациент, който е хоспитализиран, каза здравният министър, но не уточни името на болницата и града, в който се намира. Според информация на тв канал ТГРТ заразеният се лекува в болница в Истанбул.

МЗ с разяснения за маймунската шарка

“Болният е в изолирано помещение, където не се допускат други пациенти. Установени са проблеми в имунната му система. Засега това е първият и единствен случай на маймунска шарка, който е установен на територията на страната. Във всички здравни заведения са взети допълнителни мерки предвид на появата на заболяването”, заяви министър Коджа.

Маймунската шарка е новият вирус, който тревожи човечеството след коронавируса. Той причини смъртта на над 6 млн. души. От месец май, когато бе регистриран първият случай, досега са били заразени над 3500 души в около 48 страни, 6-12 пъти е по-висока степента на мутация на вируса от очакваното.

Потвърден е трети случай на маймунска шарка у нас

Вирусът се предава на хората не от маймуни, а от гризачи. Към момента лекарите не разполагат с директно лечение, отбелязва турското здравно министерство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА