Протоколът трябва да бъде ратифициран от парламентите на всички 30 държави членки

Швеция и Финландия официално ще станат членки на НАТО във вторник. За тогава е предвидено формалното подписване на протоколите за присъединяване. Както от двете страни, така и от Алианса уточниха, че решението вече е взето и предстои само формална стъпка.

Президентът на Русия Владимир Путин и вчера се закани, че ако двете нови членки на НАТО разположат на своя територия бойни части или военна инфраструктура, Русия ще отговори. Той каза, че НАТО имал „имперски амбиции”.

Въпреки желанията на Русия, двете скандинавски страни решително се отказаха от неутралитета си в сферата на отбраната. Те влязоха рекордно бързо в НАТО.

„Това е един от тези исторически дни, които имаме в изобилие през тази пролет, но не преобръща всичко с главата надолу, нито го прави черно, нито бяло. Защото трябва да имаме предвид, че десетилетия наред, и по-специално през последното десетилетие, Финландия е работила за подобряване на сътрудничеството, за засилване на партньорството с НАТО, за двустранно сътрудничество със Съединените щати, с Обединеното кралство”, обясни президентът на Финландия Саули Нийнистьо.

„Поканата ни да се присъединим към НАТО е още една важна стъпка към пълноправно членство. Но ние все още не сме стигнали там. Всички 30 парламента ще трябва да ратифицират споразумението и това ще отнеме известно време, ние го знаем. Искам да кажа голямо благодаря на всички страни, които ни дадоха гаранции за сигурност по време на този процес, не на последно място - на нашите скандинавски приятели. Така че благодаря ви за това и сега можем заедно да укрепим сигурността в нашата част от света”, подчерта министър-председателят на Швеция Магдалена Андерсон.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook